Analyse
Turkije is Turkije niet meer... 8 jaar geleden - vrijdag 2 april 2010
Turkse aandelen zijn niet risicoloos, maar lijken wel een mooie toekomst te hebben. Voor wie wat meer risico niet schuwt, kunnen ze een speculatief extraatje bieden binnen een goed gespreide portefeuille.

Overheidsfinanciën gesaneerd
In tegenstelling tot Griekenland doet Turkije er al een paar jaar alles aan om zijn financiële situatie op orde te krijgen en zijn reputatie van slechte betaler kwijt te raken. Met resultaat! Want terwijl ze in Athene jaar na jaar de tekorten opstapelden en de schuldenlast zagen aanzwellen, kon Turkije tot in 2008 uitpakken met een begroting die quasi in evenwicht was. Tussen 2001 en 2008 werd de staatsschuld teruggebracht van 74 naar 40 % van het bbp! Door de crisis moest Ankara de budgettaire teugels wat vieren, maar de schuld blijft onder controle en zal wellicht niet uitstijgen boven de 50 % van het bbp alvorens weer te dalen.

Kredietrating opgetrokken
De inspanningen van Turkije zijn ook de ratingbureaus niet ontgaan, die wijzen op het gedaalde risico van Turks schuldpapier. Sinds december vorig jaar hebben de drie grote kredietbeoordelaars hun rating voor Turkije opgetrokken, en verdere verbeteringen zijn niet uit te sluiten. Als dat gebeurt, kan dat grote gevolgen hebben. Met een rating van BB bij Standard & Poor’s en BB+ bij Fitch behoort Turkije nu nog net tot de speculatieve emittenten, maar als die rating nog een trapje stijgt, is dat niet meer het geval en komt het land in aanmerking voor beleggingen van heel wat institutionele beleggers (die een niet-speculatieve rating als absoluut criterium hanteren). Het valt dus te verwachten dat een verdere stijging van de Turkse rating – iets wat de komende kwartalen realistisch lijkt – zich zal vertalen in een forse stijging van de vraag naar Turkse financiële activa en naar Turkse lira's, wat zal resulteren in een koersstijging. Dankzij een betere rating zal ook de financiering van de Turkse overheidsschuld goedkoper worden, uitstekend nieuws voor een land met een lage spaarquote dat dus in sterke mate afhankelijk is van buitenlands kapitaal om zijn ontwikkeling te financieren.

Mooie groeivooruitzichten
De Turkse economie maakte in 2001 een diepe crisis door, maar deed het daarna zeer behoorlijk. Onder impuls van de consumptie en de investeringen bedroeg de gemiddelde groei tussen 2002 en 2007 zowat 7 %. In 2009 duwde de crisis de economie in het rood (bbp -5 %) maar Turkije slaagde er wel verrassend goed in om zijn beloftes na te komen, ondanks het einde van het akkoord met het IMF in mei 2008. Dankzij de reglementering waarvoor dat akkoord had gezorgd, werden de Turkse financiële instellingen bijna niet geraakt door de crisis en kunnen ze bogen op een lage schuldenlast en een hoge kapitalisatie. In het 4de kwartaal van 2009 werd er weer aangeknoopt met economische groei (+ 6 % op jaarbasis) en dankzij de stevige particuliere vraag moet Turkije in 2010 een groei van ± 3 % kunnen realiseren, en de komende jaren 4 à 5 %. Door de flauwe vraag in Europa, de belangrijkste handelspartner, lijkt een terugkeer naar de groeicijfers van 2003 tot 2007 echter niet realistisch. In 2011 zijn er ook parlementsverkiezingen en Ankara moet zich hoeden voor populistische avonturen die de overheidsfinanciën uit evenwicht kunnen brengen.

Goedkope beurs
Dankzij de goede economische vooruitzichten heeft de beurs van Istanboel de wind in de zeilen: de ISE100-index zag zijn waarde sinds maart 2009 verdubbelen en klom sinds 1 januari dit jaar al 8 % hoger. En toch zijn de koersen nog ver verwijderd van de buitensporige waarderingen in een aantal groeilanden en zelfs in bepaalde industrielanden met nochtans veel minder rooskleurige vooruitzichten.

Onze adviezen
Turkije biedt o.i. interessante beleggingskansen, maar uitsluitend bij wijze van diversificatie (max. 5 % van de portefeuille) en voor beleggers die een hoger risico aandurven. Een negatieve kentering valt immers nooit uit te sluiten. Onrechtstreeks beleggen in Turkse aandelen kan zowel via een aantal fondsen als via trackers. De fondsen kunnen bogen op een grotere diversificatie, maar de kwaliteit van hun beheer laat te wensen over. Volgens ons kiest u beter voor een tracker, die getrouwer de evolutie weerspiegelt van de markt die hij volgt. Onze voorkeur gaat uit naar EasyETF Turkey EUR (EET) op Euronext Parijs (ISIN-code: FR0010636555). Deze tracker belegt in 20 grote Turkse bedrijven, presteert goed in verhouding tot de beurs, kapitaliseert de dividenden (waardoor u niet belast wordt), en hanteert lage beheerkosten (0,65 % per jaar). Wat obligaties betreft, zouden we u nog geen Turkse overheidsobligaties aanraden (rating nog te laag), maar kiezen voor uitgiften in TRY van emittenten met een hoge kredietwaardigheid. Zo vinden we op de secundaire markt de obligatie met ISIN-code XS0458474383 van Rabobank koopwaardig: de einddatum is 22/01/2014, de coupon bedraagt 9,50 %, de adviesprijs (incl. kosten) is 100,75 % en het nettorendement 7,63 %. Opgelet, u bent blootgesteld aan het muntrisico! Daalt de lira t.o.v. de euro, dan kunt u kapitaalverlies lijden.

Deel dit artikel