Analyse
Canadese dollar: feest duurt voort 8 jaar geleden - dinsdag 27 april 2010
Sinds enkele maanden is de Canadese munt, die op de markten de loonie wordt genoemd, aan het feest. Sinds begin 2010 is ze 12,5 % in waarde toegenomen tegenover de euro en op 12 maanden zelfs met 20 %.

Uitkijken naar rente
De Canadese munt zou haar opmars kunnen voortzetten dankzij een stijging van de leidende rentevoeten die de centrale bank van Canada momenteel beoogt (met 0,25 % sinds april 2009 heeft het land één van de laagste rentes ter wereld). Aangezien het herstel sterker is dan verwacht, kan ze uitgaan van een economische groei van 3,7 % in 2010 en van 3,1 % in 2011. De groei wordt gestimuleerd door het succes van de monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen, door de zich kranig houdende vastgoedmarkt en door het feit dat gezinnen worden aangezet om uitgaven te vervroegen. In 2010 zou Canada het best presterende land van de G7 kunnen zijn.

Hoge toppen scheren
· Canada voorziet een renteverhoging terwijl de Fed (in de VS) hamert op de noodzaak van langdurig lage rentevoeten (om het herstel niet te verhinderen) en de Europese Centrale Bank geconfronteerd wordt met een onzeker groeiherstel. Een hogere rente zal ongetwijfeld een positieve impact hebben op de CAD. De obligaties in die munt zullen hogere vergoedingen aanbieden waardoor beleggers met overtollige liquiditeiten worden aangetrokken.
· De loonie, die recent onder pariteit is gedoken tegenover de USD en nieuwe hoogtepunten heeft bereikt tegenover de euro, kan de opwaartse tendens voortzetten naargelang het renteverschil toeneemt. Voor sectoren die leven van de export is dit slecht nieuws. Ze zullen minder competitief worden op de Amerikaanse markt, goed voor 80 % van het totale klantenbestand. Desondanks is de beslissing van de Bank of Canada gerechtvaardigd gezien de sterkte van het herstel en de noodzaak om prijsstabiliteit te verzekeren.

Advies
· Ondanks haar opmars is de Canadese munt correct gewaardeerd tegenover de euro. Voor de belegger biedt Canada een uitstekende diversificatiemogelijkheid: het laat toe te profiteren van het dynamisme van de economie en de grondstoffensector terwijl men zich geen zorgen hoeft te maken over tekorten en massale schulden.
· Het gewicht van Canadese aandelen mag 5 % à 10 % van de portefeuille bedragen. Beleggingen in obligaties in Canadese dollar mogen éénzelfde gewicht hebben. Om in Canadese aandelen te beleggen mag u het fonds SSgA Canada Index Equity Fund bij Deutsche Bank (ISIN : FR0000018095) kopen. Om in obligaties in CAD te beleggen, verwijzen we u naar de fondsen: – ING L Renta Fund II Canadian Dollar (ISIN: LU0047220511)
KBC Renta Canarenta
(ISIN: LU0054025654).

Deel dit artikel