Analyse
Steile rentecurve: wie profiteert? 8 jaar geleden - dinsdag 2 maart 2010
In de Verenigde Staten blijven de rentevoeten op korte termijn dicht bij de absolute minima maar deze op lange termijn gaan omhoog. Hierdoor wordt de rentecurve steiler.

Signalen interpreteren
· Sommigen zien in een stijging van de rente op lange termijn een teken dat de markten geloven in een sterk herstel van de economie en verwachten dan ook een periode van flinke beurswinsten. Traditioneel veren obligatierentes op bij economische voorspoed. Gezinnen en bedrijven consumeren en investeren meer terwijl de prijzen stijgen. Om de consumptie en de inflatie af te remmen, verhogen centrale banken de leidende (korte) rentevoeten en dit zorgt voor opwaartse druk op de rentevoeten op lange termijn.
· Maar wat we nu meemaken, is niet gebruikelijk. Als we echt rekening moeten houden met een verbetering van de economie dan zouden centrale banken hun soepele rentepolitiek stopzetten en de rentevoeten opnieuw naar een normaler niveau brengen. Bovendien is de huidige stijging van de lange rente geen teken van optimisme. Als de markten vandaag veeleisender zijn over de vergoeding voor hun beleggingen op lange termijn dan is dit omdat er risico’s verbonden zijn aan een belegging in staatspapier. Want de toename van de budgettaire tekorten in de geïndustrialiseerde landen en hun hoge schuldniveaus verontrusten beleggers. En in de Verenigde Staten wordt de vrees nog aangewakkerd nadat president Obama zijn begroting heeft voorgesteld, waarin besparingsmaatregelen naar de toekomst zijn verwezen, en na de publicatie van verwachtingen van de dienst voor overheidsfinanciën gebaseerd op veel te optimistische veronderstellingen.
· Het is wel zo dat de vrees voor een mogelijke wanbetaling van de VS overdreven is. Maar dit neemt niet weg dat tegenover het verhoogde risico rond staatspapier, dat normaal tot de meest veilige beleggingen behoort, is het normaal dat beleggers een hogere vergoeding voor hun kapitaal willen. Bovendien injecteren centrale banken sinds 2007 enorme hoeveelheden liquiditeiten in de economie. Wanneer deze injecties stoppen, dan zullen de rentevoeten de neiging hebben te gaan stijgen. We denken dan ook dat de steilere rentecurve geen voorbode is van een verdere stijging van de markten die sommigen willen zien.

Niet verloren voor iedereen
Niettemin is de rentecurve een belangrijke factor voor de financiële sector. Financiële instellingen lenen voor het ogenblik op korte termijn tegen zeer lage rentevoeten en herbeleggen deze bedragen in obligaties op lange termijn of geven kredieten tegen een substantieel hogere rente. De financiële instellingen kunnen ten volle profiteren van de steile rentecurve om hun winsten op te drijven. En hoe groter het verschil tussen de korte en lange rente, hoe meer deze oefening voor de sector opbrengt. Een welgekomen zuurstofkuur voor een sector die nog zijn wonden likt en het nog moet stellen met een zwakke economie.

Deel dit artikel