Analyse
Zilver treedt uit de schaduw 8 jaar geleden - maandag 22 februari 2010

Zilver leeft in de schaduw van goud maar kon in 2009 toch veel beter presteren dan zijn illustere tegenpool. Wat zijn de redenen van de opmars en wat zijn de vooruitzichten van deze grondstof?

Stak goud de loef af
De zilverprijs steeg vorig jaar in euro met 58 % tegenover een 23 % toename van het goud. Waarom dit vrij aanzienlijke verschil tussen de twee edelmetalen?
· De belangrijkste verklaring is dat de zilverprijs het jaar daarvoor veel sterker de impact van de economische terugval heeft gevoeld dan goud. Zilver is in tegenstelling tot goud een belangrijk industrieel metaal dat vooral wordt gebruikt in elektronica en fotografie hoewel deze laatste activiteit stelselmatig minder belangrijk wordt. De industrie is goed voor ongeveer 50 % van de totale vraag, bij goud is dat nauwelijks enkele procenten. Aangezien de markten in de tweede helft van 2009 rekening hielden met een (stevig) economisch herstel profiteerden vooral de grondstoffen nauw verbonden zijn met de industriële activiteit hiervan.
· Andere redenen voor de prijsstijging is de blijvend hoge vraag van beleggers. Beleggers op zoek naar alternatieven en extra manieren van diversificatie, zoeken niet alleen hun heil in goud maar ook in zilver. Ze beleggen massaal in zilvertrackers (een beursgenoteerd product dat de prijsbeweging van zilver volgt) en fysiek zilver zoals staven en munten. Deze vraagtoename, al meer dan vijf jaar een tweecijferige groei, zal volgens bepaalde studiebureaus zoals Gold Field Mineral Services blijven duren. Vermeldenswaardig is dat beleggen in een staaf zilver niet zo interessant is. Eén kilo kost ongeveer 550 EUR en omdat zilver onder de connotatie industrieel metaal valt, moet 21 % btw worden betaald. Op munten is slechts een btw van 6 % verschuldigd.
· In tegenstelling tot andere grondstoffen ziet het er echter niet naar uit dat het aanbod gaat afnemen. Dit element is niet meteen koersondersteunend. De zilverproductie zal de komende jaren met enkele procenten stijgen door de ingebruikname van nieuwe mijnen. De verkopen van centrale banken zijn, net als op de goudmarkt trouwens, aan het opdrogen omdat ze hun reserves zo gediversifieerd mogelijk willen houden en willen profiteren van de mogelijk verdere koersstijgingen. Aan de aanbodzijde lijkt er een evenwicht te zijn gevonden.

Vooruitzichten
Als we de staat opmaken, hangen de vooruitzichten bijna uitsluitend af van hoe de economische heropleving (en de vraag) zich zal gedragen. Aangezien het herstel niet van een leien dakje loopt, zal de vraag naar zilver op korte termijn volatiel blijven. Het is dan ook niet uitgesloten dat de zilverprijs een zeer beweeglijk verloop gaat kennen. In het geval van nieuwe economische problemen is goud beter geplaatst om van de hogere beleggingsappetijt te profiteren. Hoewel zilver meestal wordt meegezogen door het goud, toch zal de prijsbeweging van zilver minder uitgesproken zijn door zijn afhankelijkheid van de industrie.

Een gouden keuze

We verkiezen een belegging in fysiek goud en voor degene die een hoger risico durven dragen, raden we gespecialiseerde goudmijnfondsen aan zoals BlackRock World Gold A (o.a. te koop bij Deutsche Bank, LU0055631609), SGAM Equities Gold Mines (SG Private Banking, LU0006229875), Share Gold (Bank Degroof, LU0145217120) en het beursgenoteerde fonds Placeuro Gold Mines (LU0061385943, ticker: PLA op Euronext).

Deel dit artikel