Analyse
Yuan: ommuurde munt 8 jaar geleden - maandag 1 februari 2010
De Chinese munt is vandaag één van de meest besproken thema’s in economische kringen. De Chinezen hebben beslist hun munt goedkoop te houden door haar vast te zetten tegenover de dollar zodat ze vermijden dat hun producten duurder worden. Velen zien de yuan dan ook als ondergewaardeerd. Is het moment aangebroken om in deze munt te beleggen?

Competitief voordeel
Europa en de Verenigde Staten op kop, sturen aan op een koersverhoging van de munt. De yuan is immers volgens alle maatstaven tegen een fors ondergewaardeerde koers gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Door die blijvend lage koers wil de Chinese overheid haar export stimuleren, dé groeipool van het land. Door die lage munt overspoelen Chinese producten de westerse markt en kunnen lokale spelers almaar minder concurreren.

Revaluatie gestopt
De Chinese regering had nochtans in 2005, na elf jaar van een vaste verhouding van 1 CNY voor 0,12 USD, oren naar de kritiek en revalueerde in verschillende stappen tot midden 2008 haar munt met ongeveer 20 %. Toen de crisis uitbrak en de Chinese export instortte, schortte de regering deze begeleide revaluatie op. Sindsdien houdt China het been stijf en blijft de munt dicht bij het niveau van 0,146 USD. China zit door de vertraging van de export op een gigantische overcapaciteit aan productie en kan enkel het muntwapen inzetten om de export en de productie opnieuw te verhogen. Het is een extra meevaller dat in 2009 net de Amerikaanse dollar tegenover zowat alle belangrijke munten is gedaald, zodat Chinese producten nog goedkoper zijn voor Europeanen bijvoorbeeld. Deze handelswijze is gevaarlijk en doet in Europa en de VS de roep om protectionisme toenemen. Vandaar dat China de voorbije maanden de belofte heeft gedaan om de ‘flexibiliteit van de munt’ (lees: revaluatie) te verhogen. De vraag is niet of de Chinese munt in waarde gaat toenemen, maar wanneer en met hoeveel.

Niet beleggen
Aangezien de yuan ondergewaardeerd is en mogelijk een revaluatie gaat kennen, kan het interessant zijn erin te beleggen? We moeten echter preciseren dat er heel wat hindernissen zijn. Er bestaan wisselcontroles op de munt en men kan er niet vrijelijk en rechtstreeks in beleggen. U kunt dus niet zomaar naar een bank of wisselkantoor gaan en yuan aankopen. Er zijn op de Belgische markt evenmin fondsen voorhanden waar u mee kunt genieten van een eventuele revaluatie. Niettemin hebben we twee producten teruggevonden die voordeel kunnen halen uit een eventuele revaluatie van yuan (als uw tussenpersoon ze wil aankopen tenminste): Market Vectors Chinese Renminbi/USD ETN (code CNY) en WisdomTree Dreyfus Chinese Yuan Fund (code CYB). Beide noteren op de beurs van New York. We investeren er echter niet in. De yuan zal zeker stijgen maar wanneer en met hoeveel? Hij zal in waarde toenemen tegenover de dollar maar het is niet uitgesloten dat de Amerikaanse munt opnieuw een appelflauwte kent tegenover de euro zolang de budgettaire situatie over de Grote Plas niet verbetert. Anders gezegd kan de winst van de ene weggevaagd worden door het verlies van de andere. Het is tenslotte beter om via een aandelenfonds te profiteren van het Chinese potentieel. We raden het fonds Fidelity Focus China (ISIN : LU0173614495) aan.

Renminbi of yuan

We willen duidelijkheid scheppen in de naam van de Chinese munt. Ze wordt yuan (CNY) maar ook renminbi genoemd. In feite is renminbi, wat staat voor ‘geld van het volk’, de oude en officiële naam en yuan de nieuwe. De nieuwe naam wordt trouwens meer en meer gebruikt sinds China deel uitmaakt van de Wereldhandelsorganisatie. Maar beide namen zijn correct en worden afwisselend gebruikt.

Deel dit artikel