Analyse
De markt slaapt nooit 8 jaar geleden - maandag 8 februari 2010
De financiële markten slapen niet en op elk uur van de dag kan men op future- en wisselmarkten zien welk effect een bepaald nieuwsfeit sorteert.

Handelsuren niet beperkt
De financiële markten starten niet om 9 uur Belgische tijd wanneer Euronext zijn deuren opent en eindigen evenmin om 17u30 bij het slot. Men moet zich bewust zijn dat de financiële markten 24 uur op 24 uur draaien van zondagavond tot vrijdagavond en dus enkel rust kennen in het weekend. Buiten de Belgische handelsuren gebeurt er heel wat en zijn andere belangrijke beurzen zoals Wall Street van 15u30 tot 22 uur, Beurs van Tokio van 1 tot 7 uur of de Chinese markten van 2u30 tot 8 geopend (laatste twee met onderbreking tijdens middagpauze). Tendensen op deze markten zijn niet zonder gevolg op de Europese markten en hun opening. Als Wall Street bijvoorbeeld 2 % is gedaald tijdens het laatste handelsuur, er nabeurs enkele tegenvallende resultaten worden gepubliceerd en de Chinese markten door één of andere overheidsmaatregel 5 % lager gaan, dan spreekt het voor zich dat de Europese beurzen ook in het rood zullen openen.

Altijd open
· Op de futuresmarkten (maar ook op de wissel- en rentemarkten) kan er non-stop worden gehandeld en elk nieuws of elke indexbeweging heeft zijn gevolgen en uitwerking op de koersen. Ze houden rekening met alle gebeurtenissen waar of wanneer die ook moge gebeuren. Op de futuresmarkten (Chicago Mercantile Exchange is de belangrijkste maar Euronext laat zich ook niet onbetuigd) worden ook afgeleide producten op beursindices verhandeld. Deze futures volgen de onderliggende beursindex tijdens zijn handelsuren (voor de Bel20 tussen 9 uur en 17u30) op de voet en buiten de handelsuren geven ze aan op welk niveau de index zou noteren indien de beurs geopend was.
· Zodoende kan men inschatten hoe beursindices buiten handelsuren op bepaalde nieuwsfeiten of koersbeweging op een andere beurs reageren. Als Wall Street tijdens op het einde van de sessie een sterk herstel boekt, dan zal dat zijn weerslag hebben op de Dax-future bijvoorbeeld (referentie-index van de beurs van Frankfurt). De Dax-future kan dan om 23u30 1,5 % hoger staan dan het slotniveau van de dag. Dit betekent dat als de reguliere handel op de Duitse beurs op dat uur zou starten, de index 1,5 % hoger zou openen.
· Real-time informatie rond futures is moeilijk te vinden op het internet. Zowat alle aanbieders geven deze informatie enkel aan hun klanten. Op de Belgische markt onderscheiden zich twee onlinebrokers (die aan klanten real time info geven). Keytrade Bank biedt via zijn handelsplatform Keytrade Pro toegang tot zowat alle belangrijke futures. BinckBank biedt eveneens de mogelijkheid maar beperkt het aantal indexcontracten tot vier (Bel20, AEX, Dax en Eurostoxx).

Wat is een future?

Een future is een termijncontract waarbij twee partijen zich ertoe verbinden om op een gegeven ogenblik in de toekomst en tegen een welbepaalde prijs een bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde, zoals een grondstof, een munt of een aandeel, met elkaar te verhandelen. Marktparticipanten kopen deze future om te speculeren op een stijgende of dalende markt of zich in te dekken tegen een bepaalde beweging van de markt.

Deel dit artikel