Nieuws

Sell in May and go away?

2 maanden geleden - woensdag 15 mei 2019
U kent wellicht het beursadagio, dat aangeeft dat u in mei uw aandelen zou moeten verkopen en dan na de zomer opnieuw moet inkopen…

We raden u eerder aan onze strategie te blijven volgen.
Door uw beleggingen actief op te volgen en regelmatig – maar nooit halsoverkop – bij te sturen, kunt u met een gerust hart de zomer in, maar ook de herfst, de winter en de lente.

Het is mei en Donald Trump zit drie jaar in het zadel in de VS. Het verband tussen die twee zaken? U kent wellicht het beursadagio ‘sell in May and go away’, dat aangeeft dat u in mei uw aandelen zou moeten verkopen en dan na de zomer opnieuw moet inkopen. De aandelenmarkten zouden immers minder goed presteren van mei tot en met oktober dan van november tot en met april, en dat prestatieverschil zou gemiddeld zelfs 5% bedragen (+3% t.o.v. +8%). 

Er is al heel wat onderzoek uitgevoerd naar dat fenomeen, en volgens een recente studie, gepubliceerd onder de welluidende titel ‘Equity Premiums in the Presidential Cycle: the Midterm Election Resolution of Uncertainty’, zou dat prestatieverschil tussen de zomer- en wintermaanden alleen statistisch significant zijn tijdens het 3de jaar van een mandaat van de Amerikaanse president. Ze namen daarvoor gegevens onder de loep die teruggaan tot 1896 en kwamen tot de vaststelling dat tijdens het 'midtermjaar' van de verschillende presidenten, de Dow Jones gemiddeld bijna 11% hoger ging tijdens de wintermaanden, en met 0,1% terugviel tijdens de zomermaanden. 

Uiteraard dienen we dit soort studies uiterst omzichtig te benaderen, maar voor dit jaar lijken de cijfers de onderzoekers voorlopig geen ongelijk te geven: tussen 1 november 2018 en 30 april 2019 klom de Dow Jones-index 5,9% hoger, sinds 1 mei zien we een daling van 2,9%. Afwachten wat de zomer brengt, maar hoe dan ook raden we u af om de bovenstaande leuze in de praktijk te brengen. Beleggen is iets voor de lange termijn, daar hoort ook het uitzweten van seizoensgebonden schommelingen bij. Bovendien veroorzaken nodeloze verkoop- en aankooptransacties uiteraard ook nodeloze kosten. 

Fundamenteler is wel dat we minder gunstig aankijken tegen aandelen dan enkele maanden geleden, in het bijzonder tegen Amerikaanse aandelen. Begin november hadden aandelen in onze evenwichtige portefeuille nog een gewicht van 65%, vandaag is dat maar 50% meer. In onze defensieve en evenwichtige portefeuilles zijn Amerikaanse aandelen verdwenen, enkel in onze dynamische portefeuille besteden we er nog 10% aan. 

Deel dit artikel