Nieuws

Is de voedingssector werkelijk defensief?

4 maanden geleden - dinsdag 19 maart 2019
De recente tegenslagen van het aandeel Kraft zaaien twijfel.

Op 22 februari dook de koers van Kraft Heinz 27% lager.

Oorzaken: een gigantische afwaardering van ruim 15 miljard dollar, een daling van het dividend met ruim 30%, en een onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond naar boekhoudkundige praktijken van de groep erbovenop. Net zoals wij, was ook grootaandeelhouder Warren Buffet compleet verrast. Het stof is intussen wat gaan liggen, maar de wrange nasmaak blijft. Welke lessen kunnen we uit dit voorval trekken?

Ten eerste dat ook aandelen uit "defensieve" sectoren, zoals de voedingssector, wel degelijk risico's inhouden. Defensief betekent hier vooral dat ze minder gevoelig zijn voor de economische conjunctuur (minder cyclisch van aard). Dat maakt ze niet immuun voor andere problemen, in dit geval de veranderende smaak van de consument (reden die Kraft Heinz opgaf voor de waardevermindering) en producten van concurrenten die als "beter" beschouwd worden. Les 2 is dat ook het dividend niet onaantastbaar is. Beschouw het dus niet als "op voorhand verworven". Les 3 is dat Kraft Heinz met vuur heeft gespeeld door resoluut te kiezen voor externe groei (Heinz nam Kraft over in 2015) en voor de kostenbesparingen die daaruit voortvloeien, en niet zozeer voor organische groei gebaseerd op innovatie. Ja, de operationele rentabiliteit is verbeterd na de fusie. Maar nu de omzet gaat sputteren, kunnen we niet om de vaststelling heen dat de activa, en in het bijzonder de merknamen die aan de basis lagen van de waardering van de groep ten tijde van de fusie, overgewaardeerd werden. Misschien had de groep haar zwakke punten nog iets langer kunnen verbergen als ze er in 2017 in geslaagd was om ook Unilever in te lijven, maar bedrijfsstrategieën die enkel gebaseerd zijn op (grote) overnames vallen vroeg of laat vaak door de mand: er wordt te veel betaald voor de overnameprooien en de verwachte synergie-effecten (zowel qua kosten als qua omzet) vallen lager uit dan gehoopt. Ook 's werelds grootste brouwer, AB InBev, trok 15 jaar lang zijn streng door fusies en overnames aaneen te rijgen, maar de recentste grote prooi (SAB Miller in 2016) blijft zwaarder op de maag liggen.

Wilt u als belegger een kater vermijden, dan is de belangrijkste les wellicht dat u zelfs als u kritisch bent en diversifieert, een ongeluk nooit helemaal kunt uitsluiten. Wie dat incalculeert, hoeft zich door één tegenvaller alvast niet te laten ontmoedigen...

Deel dit artikel