Nieuws

Een stockdividend? Wat is dat?

4 maanden geleden - dinsdag 19 maart 2019
Een onderneming kan een cashdividend, maar evengoed een stockdividend uitkeren. Wat is het voordeel van zo’n stockdividend?

Bij een cashdividend ontvangt de aandeelhouder het dividend in geld. Dit komt het vaakst voor. Bij een stockdividend daarentegen, krijgt de aandeelhouder het dividend in bijkomende aandelen. Soms wordt ook een keuzedividend voorgesteld waarbij de aandeelhouder kan kiezen tussen een cashdividend, een stockdividend of een combinatie van beide.

Is een stockdividend fiscaal voordelig?

Een stockdividend kan in bepaalde landen een fiscaal voordeel opleveren. Zo zijn in Nederland, onder bepaalde voorwaarden, stockdividenden vrijgesteld van de Nederlandse bronheffing van 15%. U betaalt achteraf wel nog sowieso 30% Belgische roerende voorheffing. In België en Frankrijk zijn er evenwel geen specifieke fiscale gunstmaatregelen voor stockdividenden.

Niet altijd interessant

Als de vooruitzichten van een onderneming goed zijn en het aandeel niet te duur gewaardeerd is, kan een stockdividend een voordelige manier zijn om uw aandelenpositie uit te breiden. Gaat het om een keuzedividend, dan is het interessant om voor een stockdividend te opteren. Vaak kunt u dan immers tegen een (beperkte) korting bijkomende aandelen verwerven.

Zijn de vooruitzichten niet zo gunstig of is het aandeel niet goedkoop genoeg, dan kiest u bij een keuzedividend beter voor een uitkering in cash. Dat geld kunt u dan herbeleggen in interessantere alternatieven. Gaat het om een puur stockdividend waarbij u de bijkomende aandelen wel dient te aanvaarden, dan kunt u die extra aandelen achteraf nog altijd verkopen op de beurs indien de transactiekosten en de taksen niet al te hoog oplopen.

Deel dit artikel