Nieuws

Het overbrengen van uw effecten van MeDirect naar een andere bank zal u vanaf 7 april 150 euro kosten per effectenlijn

4 maanden geleden - dinsdag 19 februari 2019
De onlinebank zet daarmee haar beleggende klanten die van bank willen veranderen behoorlijk voor het blok.

Test Aankoop is bezorgd om de forse kostenverhoging bij BNP Paribas Fortis en bij MeDirect en vreest dat andere banken het slechte voorbeeld zullen volgen. We hebben dan ook gevraagd aan de ministers Peeters en De Croo om redelijke maximumplafonds op te leggen.

Forse verhoging

De kosten voor het transfereren van aandelen/obligaties en beleggingsfondsen stijgen respectievelijk van 35 euro en 75 euro naar 150 euro. Daarmee volgt MeDirect het voorbeeld van BNP Paribas Fortis, dat al sinds begin dit jaar ook 150 euro vraagt. 
Als belegger met een hopelijk voldoende gediversifieerde portefeuille, bezit u al snel minstens vijf effectenlijnen. Een verhuis van die 5 posities, zal u dan maar liefst 750 euro kosten.
U zult dus – begrijpelijkerwijs – twee keer nadenken alvorens van bank te veranderen. MeDirect beperkt met andere woorden uw bewegingsvrijheid en de hoge transferkosten verstoren ook de concurrentie tussen banken. Bovendien staan de transferkosten niet in verhouding tot de daadwerkelijke kosten van de bank.

Wat als u wil veranderen?

– Als u reeds van plan was om uw effecten over te brengen naar een andere bank, doe dit dan vóór MeDirect haar tarief wijzigt. Een alternatief is eventueel om uw effecten te verkopen en het vrijgekomen kapitaal over te brengen naar een andere bank. Hou dan wel rekening met de kosten (aan- en verkoopkosten, beurstaksen,…), maar die zullen doorgaans lager uitvallen dan de transferkosten. Reken dit wel na vooraleer de stap te zetten. 
– Als u geen plannen had om uw effecten weg te halen, kunt u bij MeDirect klant blijven. Los van de zeer hoge transactiekosten binnenkort, kunt u er o.a. sparen en in fondsen beleggen tegen interessante voorwaarden.

Overzicht transferkosten bij diverse banken

Argenta: 60,50 EUR
Belfius: 75 EUR
BinckBank: 25 EUR
BNP Paribas Fortis: 150 EUR
Bolero (KBC): 50 EUR
DeGiro: 100 EUR
Deutsche Bank: 60 EUR
ING: 60,50 EUR
KBC: 60 EUR
Keytrade Bank: 42,35 EUR
MeDirect: 150 EUR

Deel dit artikel