Nieuws

Geen gratis beleggingsadvies meer bij BNP Paribas Fortis

7 maanden geleden - dinsdag 20 november 2018
Vanaf 2019 wordt gespecialiseerd advies voor Priority Banking-klanten bij BNP Paribas Fortis betalend.

Priority Banking: wat houdt dat in?

Klanten bij BNPP Fortis die over een spaar-of beleggingsvermogen van 85 000 tot 250 000 euro beschikken, worden automatisch ingedeeld in het segment Priority Banking. Zij krijgen gratis een persoonlijk adviseur toegewezen die één keer per jaar met hen hun portefeuille bespreekt en beleggingsadvies geeft. Dat advies heeft evenwel uitsluitend betrekking op het eigen productaanbod van BNPP Fortis.

Priority Banking ‘Exclusive’

Priority Banking-klanten dienen nu nog dit jaar te kiezen of ze volgend jaar bij het gratis basisaanbod Priority Banking willen blijven, dan wel of ze een upgrade wensen naar Priority Banking Exclusive. Die uitgebreidere dienstverlening omvat o.a. advies rond pensioenen en successie, advies over individuele aandelen, een frequentere opvolging van de portefeuille en herbeleggingsvoorstellen op maat. Het prijskaartje voor al dat lekkers bedraagt 19,90 euro per maand…

Geen open architectuur: een gemiste kans!

BNP Paribas Fortis trekt – zelfs als u kiest voor betalend advies – uitsluitend de kaart van de eigen huisfondsen (die beheerd worden door BNP Paribas AM en Parvest). Dat kunnen we alleen maar betreuren. U wordt immers sterk beperkt in uw keuze en er zijn heel wat andere fondsen op de markt waarvan sommige beter zullen presteren, maar die u dus niet kunt kopen via BNPP.

Een ander knelpunt zijn de instapkosten: die bedragen doorgaans 2,5% bij BNPP Fortis, wat aan de hoge kant is in vergelijking met concurrenten zoals Keytrade Bank, Deutsche Bank en MeDirect. Die spelers rekenen lagere of zelfs helemaal geen instapkosten aan, en bieden ook een veel ruimer aanbod met toegang tot fondsen van derden.

Wat te doen?

BNPP Fortis wil met Priority Banking Exclusive inspelen op beleggers die een bredere opvolging wensen van hun vermogen. Bij tal van banken is een soortgelijke dienstverlening (met o.a. pensioenadvies en successie) al langer beschikbaar, en ook betalend. Zo is er bij Deutsche Bank bijvoorbeeld DB Personal voor 200 euro per jaar, en bij KBC de service KBC Smart Plus voor 363 euro per jaar. De kosten die BNP Paribas Fortis aanrekent voor Priority Banking Exclusive (19,9 x 12 maanden = 238,8 per jaar) zijn dus vergelijkbaar met die bij de concurrentie.

We raden de meesten van u wel aan om bij het gratis Priority Banking te blijven. Enkel wie concreet en regelmatig advies nodig heeft rond pensioenen en nalatenschap, zou eventueel kunnen opteren voor het betalende Priority Banking Exclusive.

Deel dit artikel