Nieuws

Shurgard trekt naar de beurs tegen 23 EUR, alias de onderkant van de aangekondigde prijsvork (23 à 28)

8 maanden geleden - vrijdag 12 oktober 2018
De specialist in meubelopslag zal vanaf 15/10 noteren op Euronext Brussel, na een kapitaalverhoging via een private plaatsing dat op 11/10 werd afgesloten.

Shurgard profileert zich als een dividendaandeel. Voor de belegger heeft het echter veel weg van een GVV (zonder de reglementering m.b.t. de dividend en de schuld). Op zoek naar regelmatige dividenden, kies dan eerder voor een GVV, dat operationeel gezien minder riskant is en minder duur.
In de opslagsector biedt de GVV WDP een fraaier dividendrendement (3,1% netto). Verkies echter de GVV in residentieel vastgoed Home Invest Belgium, de GVV’s in commercieel vastgoed Ascencio, Vastned Retail Belgium en Wereldhave Belgium of deze in kantoorvastgoed, Befimmo. Deze GVV’s bieden dividendrendementen van 4,10% tot 4,9% netto!

Nr.°1 met mooie vooruitzichten

Shurgard is een filiaal van Public Storage, waaraan het royalties stort voor het gebruik van zijn handelsnaam. Sinds 1995 is het actief in meubelopslag in Europa (België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, VK, Zweden), waar het nr. 1 is. Het beschikt over 228 opslagplaatsen: meer dan 1,2 miljoen m², dat het voor 86% bezit en aan meer dan 150 000 klanten verhuurt.

Zijn business model is gebaseerd op schaalvoordelen (o.a. wat de reclame betreft, gezien de strijd om visibiliteit op internet). De bezettingsgraad van de opslagruimte is al meerdere jaren stabiel (88,6%, beter dan het gemiddelde op bijna al zijn markten). En gezien de penetratiegraad van de activiteit, die fors lager ligt dan in de VS, zijn er nog flink wat ontwikkelingsmogelijkheden.

Doel van de beursintroductie

Shurgard poogde al in 2007, voor de crisis dus, om naar de beurs te trekken. Maar de geboden prijs kon de beleggers niet bekoren. Doel was toen vooral dat Public Storage zijn belang zou kunnen afbouwen.

Shurgard deed nu een 2e poging, wel zonder uitstap van zijn 2 enige aandeelhouders: Public Storage (48,9%) en het pensioenfonds van New York City (50,9%). Er zullen dus nieuwe aandelen worden uitgegeven (voorbehouden aan institutionele beleggers) om 550 miljoen euro binnen te rijven en de zware schuld tot een meer degelijk peil te herleiden. Want sinds de groep in juli 2018 voor 255 miljoen aan dividenden uitkeerde aan de 2 aandeelhouders, bedraagt de schuld 74% van het eigen vermogen en 6,2 maal de EBITDA.

Verkies een GVV

Shurgard wil 80% van de winst uitkeren aan de belegger. Met een verwachte winst van ±1,10 EUR per aandeel voor 2018 (rekening houdend met de uitgegeven aandelen) is het aandeel duur, ook al doet het zijn beursintrede tegen de onderkant van de prijsvork die eerder werd geraamd op 23 à 28 EUR. Gezien de introductieprijs (23 EUR) zal het dividendrendement uitkomen op 2,3% netto (voor 2018: 0,6). Geef bijgevolg de voorkeur aan een GVV (met dividendrendementen van 3 à 4,9% netto).

Deel dit artikel