Nieuws

Is beleggen in het bedrijf “Le Noble Age” interessant?

7 maanden geleden - dinsdag 16 oktober 2018
Le Noble Age is een Frans bedrijf dat woon- en verblijfsinstellingen voor senioren uitbaat.

Momenteel zien we weinig beleggingskansen in de sector voor rust- en verzorgingstehuizen, die over het algemeen vrij duur gewaardeerd is. Het aandeel Le Noble Age is correct gewaardeerd en van gemiddelde kwaliteit. We zouden niet kopen, maar houden mag wel.

Zijn rusthuizen een verstandige belegging?

Je zou geneigd zijn om "ja" te antwoorden op die vraag, aangezien de vergrijzing van de bevolking in elk geval een sterke vraag naar rust- en verzorgingstehuizen (rvt’s) doet ontstaan. Er is wel degelijk een tekort aan aangepaste infrastructuur.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. De wet- en regelgeving voor rvt’s is streng en de kwaliteitsnormen worden regelmatig verhoogd. Dat heeft uiteraard gevolgen (prijskaartje) voor de uitbaters van dergelijke instellingen. Bovendien is er veel startkapitaal vereist (o.a. uitbouw vastgoedpatrimonium), wat de schuldenlast van veel spelers omhoogduwt en ook weegt op hun rentabiliteit. Tot slot is er ook het prijskaartje aan de kant van de gebruikers. De factuur voor een verblijf wordt immers betaald door de bejaarden zelf en/of hun kinderen.

Vandaag is het al zo dat de gemiddelde verblijfskost het gemiddelde pensioen overschrijdt, en de marge om de prijzen dus nog te verhogen is beperkt, temeer omdat ook de pensioenbedragen niet zullen stijgen in de toekomst.

Le Noble Age: ons advies

Het aandeel is goedkoper dan dat van veel andere spelers in de sector. Le Noble Age is met een beurswaarde van 466 miljoen euro maar een kleinduimpje in vergelijking met Orpea (6,5 miljard EUR) en Korian (2,61 miljard), de twee marktleiders in Frankrijk. Mogelijk mede door die beperkte omvang is de groep ook minder rendabel, wat een verklaring kan zijn voor de lagere beurskoers.

Vorige maand deed Le Noble Age zijn ontwikkelingsplan tegen 2022 uit de doeken, dat we weinig ambitieus vinden en dat ook de markt ontgoochelde, want het aandeel verloor sindsdien al 16%.

Koers op het moment van de analyse: 46,55 EUR

Deel dit artikel