Nieuws

De hoge waarderingsniveaus in sommige sectoren hebben er de laatste dagen toe geleid dat veel beleggers hun winst op zak staken

7 maanden geleden - dinsdag 16 oktober 2018
Dit is echter niet verrassend. We waarschuwen u al langer voor de gespannen waarderingsniveaus in diverse sectoren.

We raden u aan om rustig te blijven en niet in allerijl te verkopen.

In de technologiesector verloren vorige week grote jongens zoals Tencent (-5,4% over de voorbije week), Alibaba (-4,7%), Facebook (-2,2%) of Amazon (-5,3%) terrein. Omgekeerd waren er sectoren die profiteerden van het verschuiven van de beleggersvoorkeur naar andere segmenten en het iets beter doen, zoals de edele metalen (+2,7%) en de telecomsector (-1,4%) in Europa.

Het is vooral de sneller dan verwachte stijging van de Amerikaanse langetermijnrente (tot boven de 3%) die obligaties opnieuw aantrekkelijker maakt (ten nadele van aandelen), en die zo de correctie in gang zette. Die stijging van de rentestand is ook logisch op dit moment van de economische cyclus in de VS.

Ze is te verklaren door het goede vormpeil van de Amerikaanse economie (lage werkloosheid, jobcreatie, enz.), en door de gecontroleerde stijging van de kortetermijnrente door de Fed. De trage normalisatie van het monetaire beleid zal op korte termijn nog voor volatiliteit zorgen, maar ze zal ook kansen bieden om uw beleggingen opnieuw evenwichtiger te spreiden tussen aandelen en obligaties.

Na de forse economische groei van de voorbije 2 jaar (boven het intrinsieke potentieel), roepen de verwachte vertraging vanaf 2019 en de impact daarvan op de bedrijfswinsten vragen op bij de beleggers. Hun ongerustheid werd nog gevoed doordat het IMF dinsdag meedeelde dat de wereldwijde groei naar adem hapt.

Toch blijven wij vooralsnog uitgaan van een scenario waarin die wereldeconomie in staat moet zijn om een zachte landing te maken.

De Europese beurzen werden zoals wel vaker meegezogen in de neerwaartse trend aan de overzijde van de Atlantische Oceaan, waardoor de Stoxx Europe 50 ook 4,3% prijsgaf over de week. Gezien de aanvaardbare waarderingsniveaus denken we echter niet dat we aan het begin staan van een lange neerwaartse spiraal.

Blijf selectief, maar blijf vooral ook rustig. Hoewel we mogelijk voor nog een paar volatiele weken staan, is het zeker niet aangewezen om in allerijl zoveel mogelijk te gaan verkopen.

 

Deel dit artikel