Nieuws

Euronext heeft het reglement van de Bel 20 ingrijpend gewijzigd opdat de index er Belgischer zou uitzien

9 maanden geleden - woensdag 26 september 2018
Wat wijzigt er, en wat zijn de mogelijke gevolgen?

Striktere regels

Op dit moment zetelen Aperam, Galapagos, ING en Engie in de belangrijkste Belgische beursindex. Deze vier aandelen hebben twee gemeenschappelijke punten: Brussel is niet hun hoofdmarkt en toch maken ze deel uit van de Bel 20.

Een eerste wijziging is dat nieuwkomers enkel nog in de Bel 20 kunnen geraken als Brussel hun hoofdmarkt is. Op die manier wordt vermeden dat buitenlandse bedrijven een bijkomende notering vragen op Brussel om zo in de Bel 20 te geraken.

Een tweede belangrijke wijziging is dat de huidige leden met een andere hoofdmarkt dan Brussel, enkel in de Bel 20 mogen blijven als minstens 15% van het personeel in België is tewerkgesteld. Vroeger was dit 10%.

In het voordeel van Belgische bedrijven

Elk jaar in maart neemt beursuitbater Euronext de 20 bedrijven van de Bel 20 onder de loep en herschikt het de index indien bepaalde bedrijven niet meer voldoen aan de geldende criteria. Aangezien de striktere regels vanaf 15 oktober ingaan, riskeert vooral Engie in maart naar de uitgang te worden verwezen. De Franse energiegroep stelt minder dan 15% van haar personeel tewerk in België. Aperam, Galapagos en ING hoeven niet (meteen) te vrezen voor hun plaats.

Kortom, de strengere regels zijn in het voordeel van Belgische bedrijven die kans maken op een zitje. Dit betekent echter niet dat de Bel 20 de index zal worden met de 20 grootste beursgenoteerde Belgische ondernemingen.

Deel dit artikel