Nieuws

Een beursgenoteerd bedrijf van meer dan 1 000 miljard dollar, dat is ongezien

10 maanden geleden - maandag 30 juli 2018
Toch staan diverse Amerikaanse technologiegiganten op het punt om deze symbolische kaap te overschrijden.

Met een beurskapitalisatie van 958 miljard dollar is Apple goed op weg om ditzelfde resultaat te bereiken, gevolgd door Amazon, Alphabet (Google) en Microsoft. De koers van deze 4 multinationals legde de voorbije jaren immers een uitzonderlijk parcours af en bereikte inmiddels een historisch hoogtepunt. Niets lijkt hun elan te zullen afremmen.

Verkoop uw Amazon-aandelen. De winstgroeivooruitzichten van de groep zijn volgens ons overgewaardeerd. Vermijd Microsoft. Uw Alphabet-aandelen mag u houden als u het hoge risico aanvaardt. Hetzelfde geldt voor Apple, dat van deze vier het aandeel is dat kan bogen op het beste evenwicht tussen verwachte rendement en risico.

Al groeien bomen niet tot in de hemel, toch slagen deze 4 sequoia’s erin om zich verder te ontwikkelen, wat vooral te danken is aan de lage concurrentie in hun sector. Ook maakt hun dominerende positie nieuwe concurrenten het erg moeilijk om een graantje mee te pikken.

De geschiedenis wees echter al uit dat erg winstgevende monopolies niet blijven duren en dat concurrenten op een zeker moment hun deel van de taart opeisen. De overheid zou dit proces kunnen versnellen door de groei van de multinationals af te remmen. Hun doorgedreven fiscale optimalisatie is immers een doorn in het oog van de staat. Om nog maar te zwijgen van de talloze privacy gegevens die ze vergaren en beheren. Denk in dit kader maar aan de zaak Cambridge Analytica die Facebook een fikse kater bezorgde.

Over de laatste maanden nam de druk toe, vooral op Alphabet en Amazon. Zo kreeg de eerste een recordboete van 4,3 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie voor misbruik van machtspositie. Amazon zit dan weer in het vizier van Trump die zijn dominante positie in e-commerce verfoeit.

Beleggers trekken zich hier echter weinig van aan. De koers van beide giganten boerde slechts lichtjes achteruit en veerde erna weer op tot nieuwe historische hoogtepunten. Zouden de overheden ooit durven deze groepen te ontmantelen om hun invloed in te perken? Misschien. Het is alvast een risico waarmee beleggers rekening dienen te houden. Vooral de aandeelhouders van Alphabet en Amazon moeten op hun hoede zijn.

Deel dit artikel