Nieuws

Nieuw Arco-akkoord botst op kritiek

11 maanden geleden - donderdag 26 juli 2018
Volgens het nieuwe Arco-akkoord, krijgen de Arco-coöperanten ten laatste in oktober zicht op een schadevergoeding. Hoe zeker mag u daarvan zijn?

Oude wijn in nieuwe zakken

Zoals eerder beloofd wordt een vergoeding voorzien ter hoogte van 40% van het uitstaande kapitaal, goed voor 600 miljoen euro. Nieuw is dat de uitbetaling ervan wellicht zal gebeuren via een fonds opgericht en grotendeels gefinancierd door de overheid (dankzij o.a. de uitkering van een uitzonderlijk dividend door Belfius) en zou worden aangevuld met bijdragen van beweging.net (vroegere ACW) en een commerciële geste van Belfius. Opnieuw levert de overheid de grootste bijdrage waardoor de kans bestaat dat de deal, net zoals de vorige, wordt afgeschoten door de Europese Commissie (EC). Zolang de overheid de grootste bijdrage levert, kan de EC de vergoeding namelijk beschouwen als staatssteun en als gevolg hiervan haar veto stellen.

Onzekerheden

Het is onduidelijk waarom de overheid beweert dat het nieuwe akkoord geen fiat vereist van de EC. De Commissie ontkent dit en nam dan ook contact op met de regering om het Arco-akkoord te bespreken.
Ook is het alsnog de vraag hoe de andere aandeelhouders van Dexia zullen reageren als ze horen dat de Arco-coöperanten wel worden vergoed, maar zij in de kou blijven staan. Zij zouden op grond van discriminatie het akkoord juridisch kunnen aanvechten.
Conclusie: de regering is te optimistisch over een snelle oplossing terwijl er nog obstakels kunnen opduiken.
Voorlopig dienen de Arco-coöperanten te wachten op nieuwe ontwikkelingen.

Deel dit artikel