Nieuws

Is het interessanter om een ADR te kopen dan het aandeel zelf?

8 maanden geleden - dinsdag 17 juli 2018
Dit is een handig toegangsticket voor de belegger.

Een koopwaardig aandeel uit onze selectie is bijvoorbeeld Telefônica Brasil. We raden u aan om het via een ADR op de beurs van New York te kopen.
We leggen u uit waarom.

Bestaansreden

Amerikaanse beurzen zoals de beurs van New York (NYSE) of de technologiebeurs NASDAQ behoren tot de grootste ter wereld. Veel niet-Amerikaanse bedrijven worden hierdoor aangetrokken en gaan voor een bijkomende notering op de Amerikaanse beurs via ADR’s ofwel American Depositary Receipts. Zo’n ADR is in feite een certificaat dat het buitenlands aandeel vertegenwoordigt.

Eigenschappen

Als u een ADR in huis haalt, is het net alsof u het aandeel koopt. ADR’s zijn namelijk gelijkgesteld aan het aandeel op de thuismarkt, zelfs inwisselbaar als de belegger dit wil. Die gelijkstelling betekent ook dat wanneer de onderneming in kwestie een dividend uitkeert, de houders van de ADR’s eveneens een dividend krijgen. Daarnaast noteert een ADR steeds in Amerikaanse dollar, terwijl het aandeel van het niet-Amerikaans bedrijf in de lokale en soms zeer exotische munt noteert.

Wanneer kiezen voor een ADR?

Laten we teruggaan naar ons voorbeeld van Telefônica Brasil. U zou in het aandeel kunnen beleggen door het te kopen op de beurs van Sao Paulo. De meeste banken bieden u echter niet de mogelijkheid om op de ‘exotische’ Braziliaanse beurs te kopen. En is het toch mogelijk, dan liggen de transactiekosten voor een dergelijke transactie vaak een pak hoger (soms zelfs een veelvoud) dan de kosten voor een transactie op de Amerikaanse beurs. Daarom koopt u beter de ADR in plaats van het oorspronkelijke aandeel Telefônica Brasil.

Deel dit artikel