Nieuws

NewB gaat opnieuw voor felbegeerde banklicentie

8 maanden geleden - woensdag 20 juni 2018
De coöperatieve vennootschap wil een coöperatieve ethische bank oprichten.

NewB wil binnen enkele maanden opnieuw een aanvraag indienen om een banklicentie te verwerven. Ook wil ze haar kapitaal verhogen aan de hand van een nieuwe aandelenuitgifte. Om het gedachtengoed te steunen zou u kunnen intekenen. Beschouw het echter meer als een ondersteuning en niet als een echte belegging die u dividenden zal opleveren. Wees u er ook van bewust dat het risico groot is dat u uw inleg (gedeeltelijk) verliest.

Nieuwe aanvraag

De Nationale Bank weigerde in 2014 de toekenning van een banklicentie aan NewB. De coöperatieve vennootschap beschikte immers over onvoldoende eigen kapitaal. Ook miste ze een referentieaandeelhouder met de vereiste bankenexpertise en diepe zakken. Zonder banklicentie kan NewB echter geen ethische bankactiviteiten uitrollen en blijft de winstgevendheid achterop hinken en de verliezen zich opstapelen.

Sinds 2014 is er bij NewB wel het een en ander veranderd. Zo kan het bijvoorbeeld sinds 2016 rekenen op de Franse verzekeringsgroep Monceau die niet enkel een grote kapitaalinbreng deed, maar samen en via NewB ethische autoverzekeringen wil aanbieden. Volgens de coöperatieve vennootschap zullen na de zomer de eerste ethische autoverzekeringen worden aangeboden.

Met Monceau aan boord en als volwaardige aanbieder van verzekeringen wil NewB aantonen dat het een volwaardige financiële speler kan zijn. Daarom wil het de komende maanden opnieuw pogen een banklicentie in de wacht te slepen. Tegelijkertijd wil de coöperatieve vennootschap over voldoende middelen beschikken en zal het daarom een bijkomende kapitaalronde organiseren.

Duwtje in de rug

NewB heeft het niet gemakkelijk om te evolueren naar een coöperatieve duurzame bank maar de vorderingen zijn er wel (weliswaar tegen een traag tempo). Wie het gedachtegoed achter NewB kan smaken, kan de coöperatie een duwtje in de rug geven door beperkt in te tekenen (vanaf 20 EUR per coöperatief aandeel). Besef wel dat u geen enkele garantie hebt dat u uw kapitaal zult terugzien.

Deel dit artikel