Nieuws

Vanaf 18 juni doet de biotechspeler argenx zijn intrede in de Bel 20

9 maanden geleden - dinsdag 12 juni 2018
Chipproducent Melexis haalde het dus net niet.
Vanaf 18 juni doet de biotechspeler argenx zijn intrede in de Bel 20

Vanaf 18 juni doet de biotechspeler argenx zijn intrede in de Bel 20

Wat was doorslaggevend en is een plaats in de Bel20 van cruciaal belang?
– Hoe dan ook, u mag Melexis blijven kopen.
– Na de koersstijging mogen speculanten met een beleggingshorizon van een paar jaar houden. Andere beleggers strijken best hun winst op.

Beurswaarde van de free float cruciaal

Ondanks het feit dat Melexis een grotere beurswaarde heeft (3,5 miljard euro) dan argenx (2,5 miljard euro), was de beurswaarde van de ‘free float’ (= de vrij verhandelbare aandelen) voor Euronext doorslaggevend om het zitje aan argenx te geven. Gezien de free float van argenx quasi 100% bedraagt, is de beurswaarde ervan gelijk aan 2,5 miljard euro. Melexis daarentegen heeft een free float van slechts 46% (de rest is in handen van de oprichters), waardoor de beurswaarde ervan iets meer dan een derde lager ligt.

In de Bel 20, hogere beurskoers?

Vanaf 18 juni zal argenx op de Bel 20 noteren en zal het een grotere zichtbaarheid genieten, wat mogelijks de beurskoers zal ondersteunen. Zo kan er meer interesse zijn van (buitenlandse) aandelenanalisten en grote investeerders zoals beleggingsfondsen die om liquiditeitsredenen vooral op zoek zijn naar aandelen in grote beursindexen zoals de Bel 20.

Daarnaast zijn de indexfondsen die de index volgen, verplicht om argenx in portefeuille op te nemen. Dit allemaal kan uiteindelijk leiden tot een hogere liquiditeit in het aandeel en de beurskoers hoger drijven.

Niet te hard van stapel lopen

Ongetwijfeld zal argenx als lid van de Bel 20 een grotere zichtbaarheid genieten maar de impact ervan zal relatief beperkt blijven. Zo verwierf argenx eerder al naambekendheid in de Verenigde Staten dankzij een extra beursnotering op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Ook zijn er slechts twee kleine indexfondsen, o.a. de Lyxor Bel 20 UCITS ETF die de Bel 20 schaduwen. Dit is niet te vergelijken met de meest gevolgde Amerikaanse S&P 500, waarin duizenden indexfondsen beleggen.

Ons advies

Tot op heden bracht argenx nog geen enkel medicijn op de markt. Het verst gevorderd product moet nog door de 3e en laatste fase van het klinisch onderzoek voor de behandeling van spierzwakte. Ook verwacht men in de loop van het 2e halfjaar voor ditzelfde product de resultaten van de 2e klinische fase voor de behandeling van een andere aandoening (immuun thrombocytopenie).

De commercialisering van een medicijn is dus verre toekomstmuziek. Ook zijn de klinische testen onvoldoende ver gevorderd opdat er al zou kunnen worden gespeculeerd op een mogelijke overname van de groep.

Koers op het moment van de analyse:
Argenx: 84,90 EUR
Melexis: 89,00 EUR

Deel dit artikel