Nieuws

Wat gebeurt er in de BelĀ 20?

10 maanden geleden - dinsdag 22 mei 2018
Wat nieuws en onze verklaringen.

Tussen begin april en het einde van vorige week klom de Bel 20 met slechts 0,7%. Maar rekening houdend met de vele recente dividenduitkeringen, betrof het rendement in feite 2,1%. De Belgische aandelenindex krijgt in april-juni immers traditioneel af te rekenen met een groot aantal dividendenknips en deze wegen op de prestaties van de index.

Dividend geknipt, koers daalt

Bedrijven kunnen beslissen om een dividend en dus een deel van de winst uit te keren aan de aandeelhouders. Op de ex-dividenddatum, de dag waarop de coupon wordt geknipt, wordt de openingskoers van het aandeel (bij ongewijzigde factoren) verminderd met het dividend. Dat is logisch want er vloeit geld uit de onderneming waardoor deze minder waard wordt.
Zo zal het aandeel van bedrijf X dat nu tegen 100 EUR noteert en een dividend van 3 EUR per aandeel zal uitkeren, zijn koers zien terugvallen tot 97 EUR nadat het dividend is geknipt. Op zich houdt u dus evenveel over als ervoor, namelijk 100 EUR.
Wel wordt in de praktijk erna nog 30% roerende voorheffing afgetrokken, waardoor u uiteindelijk minder overhoudt.

Bel 20 = prijsindex

De Bel 20 geeft de evolutie weer van de 20 belangrijkste aandelen op de Brusselse beurs. Het is een prijsindex, die in tegenstelling tot een returnindex, geen rekening houdt met de uitkering van dividenden. Anders gezegd, telkens een bedrijf dat in de Bel 20 zetelt een dividend uitkeert, daalt de beurskoers van dat bedrijf. Het gevolg is dat de Bel 20 ook lager gaat (bij ongewijzigde factoren). De impact van een dividendknip op de Bel 20 is afhankelijk van het gewicht van de onderneming in de index en het bedrag van het geknipte dividend.
Zo zal Engie met een gewicht van iets meer dan 12% in de Bel 20 en een dividendrendement van ongeveer 5% bruto, bij de onthechting van het dividend (vandaag 22 mei) de index wellicht zo’n 0,3% kosten. Verder zal de som van alle dividenden die de bedrijven van de Bel 20 in 2018 zullen uitkeren, de prestatie van de index uiteindelijk 3,4% lager drijven.

Prijsindex versus returnindex

Doordat de Bel 20 een prijsindex is, houdt hij enkel rekening met de koersevoluties van de onderliggende aandelen en niet met de dividenden. Gezien de vele coupononthechtingen in april-juni lijkt de index dan ook slechter te presteren. Een returnindex daarentegen houdt niet alleen rekening met de koersevolutie van de aandelen maar ook met de dividenden, en geeft daarom een exacter beeld.

Wie volgt Ablynx op in de Bel 20?

De biotechspeler Ablynx werd bij de jaarlijkse herziening op 19 maart lid van de Bel 20 en nam hierbij het zitje over van staalproducent Bekaert. Lang duurde het verhaal voor Ablynx echter niet. Sinds 14 mei is het inderdaad geen lid meer van de index als gevolg van het uitrookbod dat Sanofi op Ablynx lanceerde op 29 januari.

Op 25 mei zal Euronext, de beheerder van de Bel 20, bekendmaken wie de plaats van Ablynx zal innemen. Onder andere chipproducent Melexis en biotechspeler Argen-X zouden volgens de geruchtenmolen kans maken op het vrijgekomen zitje.

Om in de Bel 20 te kunnen worden opgenomen, moet een bedrijf voldoen aan bepaalde criteria, waarvan deze de 2 belangrijkste zijn. Zo moet de beurswaarde van de vrij verhandelbare aandelen of van de ‘free float’ voldoende hoog zijn en is het belangrijk dat deze vlot verhandelbaar zijn op de beurs. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt Melexis het meest kans te maken op het zitje in de index.

Deel dit artikel