Nieuws

De Belg belegt te weinig

1 jaar geleden - donderdag 5 april 2018
Gemiddeld staat 37% van ons kapitaal geparkeerd op spaarrekeningen en is slechts 20% belegd in aandelen.
De Belg belegt te weinig

De Belg belegt te weinig

In onze typeportefeuilles vindt u een winstgevendere manier van beleggen. Ook kunt u die aanpak verder uitspitten door te focussen op specifieke activa (aandelen, obligaties, vastgoed, cash, vreemde munten) en geografische zones opdat u, ongeacht uw risicoprofiel, een optimale risico-/rendementsverhouding zou bereiken.

Zoals wel vaker bij beurscorrecties, doken de voorbije dagen in de media meteen doemberichten op over huiveringwekkende crash-scenario's. In plaats van de mensen bang te maken, zou men hen nochtans beter aanmoedigen om juist meer te gaan beleggen. De Belgen zijn immers al lang niet meer de dappersten der Galliërs.

Integendeel, we behoren tot de meest terughoudende beleggers van Europa: gemiddeld staat 37% van ons roerend vermogen geparkeerd op spaarrekeningen en is slechts 20% belegd in aandelen. De rente op spaarrekeningen bedraagt vandaag nagenoeg nul en als we rekening houden met de inflatie (±1,5%), boet ons spaargeld aan koopkracht in.

Mensen die volledig wegblijven van de beurs, laten dus helaas de kans op een aanvaardbaar rendement aan zich voorbijgaan. Over de laatste 30 jaar lieten de wereldbeurzen een gemiddelde stijging van 8% op jaarbasis optekenen. En de cijfers voor de Brusselse beurs zijn nog overtuigender: +9% in euro.

Op basis van onze prognoses bedraagt de rendementsverwachting voor onze dynamische portefeuille (95% aandelen) op 10 jaar voor de komende tien jaar ±7% op jaarbasis en is er een kans van 95% dat het rendement zal afklokken tussen 0 en 15%. De kans op verliezen is dus beperkt, zeker naarmate uw beleggingshorizon langer wordt.

Wellicht moeten we u als abonnee van Test-Aankoop invest niet meer overtuigen van het belang van beleggen, maar aarzel niet om op uw beurt ook vrienden, familie en kennissen warm te maken! Beleggen in individuele aandelen is vooral weggelegd voor een publiek dat de tijd, interesse en kennis heeft om te waken over een toereikende spreiding van zijn portefeuille, maar mensen hoeven heus niet alle ins en outs van de beurs te kennen of over grote bedragen beschikken om met succes te beleggen.

Voor beginners is een tracker die een korf van internationale aandelen volgt de handigste en goedkoopste manier om van start te gaan. Wie minder risico wil, kan voor een gemengd fonds kiezen dat aandelen en obligaties combineert.

Deel dit artikel