Nieuws

Is de waarde van uw Arco-deelbewijzen ‘onbepaalbaar’?

10 maanden geleden - dinsdag 17 april 2018
Als het van de staatsbank Belfius afhangt wel.

De bank laat haar klanten die Arco-deelbewijzen bezitten, weten dat vanaf 30 april op hun beleggingsoverzicht een extra vermelding zal worden toegevoegd, namelijk dat de huidige waarde van hun Arco-deelbewijzen niet te bepalen is.

Oorspronkelijke waarde

Belfius kreeg eerder kritiek op het feit dat de Arco-deelbewijzen die ze bewaart, nog steeds gewaardeerd zijn tegen de nominale waarde terwijl ze in feite niets meer waard zijn. Bij de vereffening van Arco, die nog in afwikkeling is, blijft immers (quasi) niets meer over voor de coöperanten. Klanten met Arco-stukken krijgen nu dus de indruk dat er nog hoop is dat zij hun oorspronkelijke inleg terugzien. In werkelijkheid zullen ze hooguit kunnen rekenen op een vergoeding van de overheid of van Belfius, die ongetwijfeld een stuk lager zal uitvallen. Maar ook dit is uiterst onzeker.

Halve afwaardering

Belfius kiest er dus voor om vanaf 30 april op het beleggingsoverzicht te vermelden dat de waarde van de Arco-stukken onbepaalbaar is. Op die manier wil de bank vermijden de waarde van die stukken tot nul te herleiden. Dit zou ze echter beter wel doen gezien dit tegenover de Arco-coöperanten eerlijker zou zijn.

 

Deel dit artikel