Nieuws

Het Arco-dossier ligt op tafel bij de Europese Commissie

9 maanden geleden - dinsdag 24 april 2018
De Belgische regering zou bij de Europese Commissie een oplossing voor Arco hebben ingediend.

De regering hoopt groen licht te krijgen opdat de Arco-coöperanten na zeven jaar uitzichtloos wachten, eindelijk vergoed kunnen worden.

Het plan dat op tafel ligt voorziet een vergoeding aan de Arco-coöperanten. Die vergoeding zou 40% van de oorspronkelijke inbreng bedragen, goed voor 600 miljoen euro. Om aan dat bedrag te komen zou Beweging.net (vroegere ACW) met 35 miljoen euro over de brug komen, de staatsbank Belfius met 25 miljoen en de Belgische staat met 540 miljoen.

Het bedrag dat de staat bereid is te betalen, zou deels afkomstig zijn van een superdividend van 400 miljoen euro van Belfius. Het overige deel zou de staat moeten putten uit een boete van 140 miljoen euro dat Arco aan de Belgische staat moet doorstorten. Deze boete werd eerder opgelegd door Europa wegens verboden staatssteun.

De Europese Commissie kan de oplossing die België voorstelt, nog altijd afschieten bijvoorbeeld omdat ze van mening is dat de Belgische staat de grootste bijdrage levert of eender welke bijdrage aanziet als staatssteun.

Voorlopig wachten we de reactie van Europa af. We vinden het jammer dat de overheid Belfius de coöperanten niet rechtstreeks laat vergoeden. Het plan zou dan namelijk wellicht een grotere slaagkans hebben, daar er in dat geval veel minder risico zou zijn dat Europa de vergoeding als staatssteun beschouwt.

Deel dit artikel