Nieuws

De Japanse reus Sony heeft een grondige herstructurering achter de rug en de koers kreeg weer meer kleur

1 jaar geleden - donderdag 29 maart 2018
Maar zal de nieuwe CEO erin slagen de koers verder te doen opveren?
De Japanse reus heeft een grondige herstructurering achter de rug en de koers kreeg weer meer kleur

De Japanse reus heeft een grondige herstructurering achter de rug en de koers kreeg weer meer kleur

Dat is niet zeker. Het aandeel Sony houdt o.i. onvoldoende stijgingspotentieel achter de hand om het u als koopwaardig aan te bevelen.
Niet kopen, houden mag wel.

Spectaculair herstel

Aan het begin van dit decennium beleefde Sony een moeilijke periode en sloot het meerdere boekjaren op rij in de rode cijfers af. Maar het herstructureerde grondig, stootte weinig of niet rendabele activiteiten af (o.a. tv's, Vaio-computers), en het hercentreerde zich op zijn sterke punten: videogames (PlayStation, 21% van het bedrijfsresultaat) en halfgeleiders (22%, met daarin een belangrijke rol voor beeldsensoren voor o.a. smartphones en tablets). Die hercentrering wierp vruchten af en ten opzichte van zes jaar geleden is de beurskoers vervijfvoudigd. Ook het resultaat voor het net afgelopen boekjaar (einde op 31/03) belooft forse vooruitgang te tonen.

Verdere opmars twijfelachtig

De kersverse CEO, Kenichiro Yoshida, zal de strategie van zijn voorganger Kazuo Hirai voortzetten en erft van hem een groep met een opnieuw solide financiële situatie, die ook beter gewapend is om de bikkelharde concurrentie in de consumentenelektronica aan te gaan.
Bij de spelconsoles bekleedt PlayStation een stevige positie, naast Microsoft en Nintendo, en bij de beeldsensoren (vooral CMOS-chips, o.a. aanwezig in de iPhone X), een echte groeimarkt binnen de micro-elektronica, bekleedt Sony een leiderspositie die mooie vooruitzichten biedt. Toch blijft het megaconglomeraat Sony nog altijd (te) sterk gediversifieerd en zal het wellicht niet in staat zijn om een winstgroei neer te zetten die duurzaam en gevoelig uitstijgt boven het gemiddelde voor de sector. Het lage dividend (brutorendement van minder dan 1%) wijst trouwens ook op enige behoedzaamheid bij de groep zelf.

Koers op het moment van de analyse: 5174,00 JPY

Deel dit artikel