Nieuws

Wat met uw aandelen van Nokia?

1 jaar geleden - woensdag 28 februari 2018
Welke zijn onze verwachtingen voor de Finse groep?

Nokia, de gigant in gsm-land vóór de komst van de smartphones, heeft het al meerdere jaren moeilijk in een sector (telecomuitrusters) die een zwakke groei vertoont. De concurrentie is hard, met enerzijds het Zweedse Ericsson en anderzijds Chinese spelers zoals Huawei en ZTE, die neerwaartse prijsdruk genereren en Nokia dwingen om te herstructureren en te snoeien in zijn kosten. De geleverde inspanningen op dat vlak vertalen zich vooralsnog amper in de resultaten. Die zijn al meerdere jaren zwak en ook de komende jaren zal de omzet- en de winstgroei van de Finse groep wellicht beperkt blijven.

Nokia zelf mikt voor de periode 2017-2020 op een stijging van de winst per aandeel met gemiddeld 6% op jaarbasis. De resultaatsvooruitzichten lijken ons te zwak om het huidige koersniveau te rechtvaardigen. Het aandeel is volgens ons iets te duur, zeker omdat ook het beheer van Nokia de voorbije jaren geen prijzen verdient (met o.a. de risicovolle en te duur betaalde overname van Alcatel-Lucent in 2015, al evenzeer een gevallen ster in de sector, die op de resultaten weegt). Afblijven, dus. En als u aandelen Nokia hebt, dan raden we u aan om van het recente koersherstel te profiteren om te verkopen.

Koers op het moment van de analyse: 4,84 EUR

De Finse groep Nokia is actief in de infrastructuur van telecomnetwerken en put eveneens inkomsten uit de exploitatie van patenten afkomstig van toen ze een van de grootste spelers was van de mobilofoniesector. In april 2014 verkocht ze haar divisie mobiele telefoons aan Microsoft.

Deel dit artikel