Nieuws

Nog dit voorjaar een oplossing voor het Arco-dossier?

1 jaar geleden - dinsdag 16 januari 2018
De Minister van Financiën belooft nog dit voorjaar een oplossing voor de gedupeerde Arco-coöperanten in het zog van de val van Dexia in 2011.
Nog dit voorjaar een oplossing voor het Arco-dossier?

Nog dit voorjaar een oplossing voor het Arco-dossier?

Beursgang Belfius

Die oplossing genaamd ‘Plan B’ voorziet de uitwerking van een vergoeding ter hoogte van 40% van het uitstaande kapitaal, goed voor een bedrag van 600 miljoen euro. Voor een derde van die som wordt op Beweging.net (voormalige ACW) gerekend, voor de overige twee derden op Belfius. Er zou nu sprake zijn dat Belfius zijn deel nog voor de geplande beursgang in april-juni via een superdividend zal uitkeren aan de overheid (enige aandeelhouder). Met dat geld zou de regering dan op haar beurt de coöperanten deels kunnen vergoeden.

Juridisch haalbaar?

We stellen ons de vraag waarom de overheid ervoor kiest om Belfius de coöperanten niet rechtstreeks te laten vergoeden. Dit zou volgens ons een hogere juridische slaagkans hebben. De regering wil daarentegen dat de vergoeding eerst via haar wordt versluisd om die vervolgens zelf uit te betalen aan de coöperanten. Daarmee slaat ze, om een nog onbekende reden én tegen de belangen van de coöperanten in, de moeilijkste weg in. Europa zou de regeling namelijk kunnen beschouwen als ongeoorloofde staatsteun, waardoor het zijn veto zou kunnen stellen.

Volgens sommige bronnen zou Europa nu echter overwegen om de regeling groen licht te geven. Wel zou de overheid niet meer dan 150 tot 200 miljoen euro mogen uitbetalen. Het ziet er met andere woorden naar uit dat de verwachte schadevergoeding heel wat lager zal uitvallen dan oorspronkelijk werd beloofd.

Deel dit artikel