Nieuws

Bedrijfsresultaten: balans van het 3e kwartaal

1 jaar geleden - dinsdag 21 november 2017
Nu de meeste bedrijfsresultaten voor het 3e kwartaal gekend zijn, blikken we even terug.

Noch in Europa, noch in de VS werden er belangrijke resultaatswaarschuwingen gelanceerd. De gepubliceerde cijfers zijn globaal genomen conform aan, of zelfs beter dan de verwachtingen. Van de ruim 90% van de bedrijven uit de S&P 500 die hun resultaten al hebben bekendgemaakt, liet 74% een winst per aandeel optekenen boven de verwachtingen van Wall Street en 66% een omzetcijfer boven de marktconsensus. Dat zijn de hoogste percentages sinds het 2e kwartaal van 2011, toen de bedrijfswinsten weer opveerden na een pijnlijke recessie. Op jaarbasis klommen de winsten in het 3e kwartaal 6,1% hoger, terwijl de analisten vóór het resultatenseizoen op 3,1% mikten. Uitstekende cijfers dus.

De resultaten gingen er ook kwalitatief op vooruit. Waar het vorige kwartalen vooral het zwakke vormpeil van de dollar was dat Amerikaanse bedrijven ertoe in staat stelde om hogere winsten te realiseren, zien we nu dat de aantrekkende vraag zich ook vertaalt in hogere omzetcijfers.

Sectoraal spande de technologiesector de kroon, gevolgd door de energie- en de grondstoffensector. Alphabet en Facebook, de twee leiders in reclame via internet, verrasten positief met hun activiteitsniveau, en ook de solide resultaten van Apple, Cisco en Amazon (verkopen) konden bekoren.

Toch vertaalde al dat goede nieuws zich niet in een algemene stijging van de waarderingsniveaus. De groei is solide en zal dat de komende maanden blijven, maar de vooruitzichten zitten al grotendeels in de koersen verrekend. De S&P 500, die sinds de verkiezing van Trump al ruim 20% hoger ging in dollar (in euro 13%), noteert tegen maar liefst 18 keer de verwachte winstniveaus voor de komende 12 maanden.

Om een bijkomende stijging te rechtvaardigen, zou er een snel akkoord over de fiscale hervormingen in de VS nodig zijn. Maar op dat vlak zullen de beleggers wellicht wat op hun honger blijven zitten, aangezien de Amerikaanse senaat voor uitstel kiest. Wall Street zal dus misschien even naar adem moeten happen op een moment dat de Fed haar monetaire verstrakking geleidelijk voortzet.

Al zal de volatiliteit op korte termijn mogelijk nu en dan opflakkeren, verwachten we geen extreme scenario's. Laat u dus niet uit het veld slaan en dan zullen er zich kansen (blijven) aanbieden om van tijdelijke dipjes te profiteren om positie in te nemen voor interessante aandelen.

Deel dit artikel