Nieuws

Aandelensplitsingen, keuzedividenden…: waar kunt u gratis van deze diensten genieten?

1 jaar geleden - dinsdag 28 november 2017
Bij welke banken of makelaars zijn corporate actions gratis? En indien ze betalend zijn, welke tarieven worden hiervoor gehanteerd?

Bij de keuze van uw bank of broker zijn niet enkel de transactiekosten van belang. Hou ook rekening met andere kosten, waar u zelfs op het eerste gezicht niet aan denkt. Maar wat echt belangrijk is, is dat uw bank al uw corporate actions correct uitvoert. In geval van problemen, neem dan met ons contact op.

Wat is een corporate action?

Een corporate action is een bedrijfsgebeurtenis die een rechtstreekse impact heeft op de aandelen van de onderneming in kwestie. Uitbetalingen van dividenden, keuzedividenden, aandelensplitsingen of kapitaalverhogingen zijn enkele voorbeelden van corporate actions.

Dienstverlening door de bank

Uw bank staat in voor een goede afwikkeling van corporate actions voor haar klanten. Daaruit vloeit heel wat administratief werk voort. De bank moet o.a. belanghebbende klanten identificeren, op de hoogte brengen, enz. Of ze die administratieve kosten voor eigen rekening neemt of doorrekent, daar is ze vrij in.

Dividenduitbetaling

– Niemand rekent kosten aan voor het innen van dividenden van Belgische aandelen.
– Voor buitenlandse aandelen is dat anders. De grote spelers Belfius, BNP Paribas Fortis en ING rekenen inningskosten aan. Die bedragen 2,42%, berekend op het te ontvangen dividend. Ook KBC Bolero (onlinemakelaar van KBC) rekent een kost van 2% aan bij buitenlandse aandelen.
– Bij andere banken betaalt u geen inningskosten. Onthou dat als u bij DeGiro kiest voor het tarief waarin u weigert dat de bank uw effecten leent aan een derde, de dividendbetaling onderworpen is aan kosten.

Andere corporate actions

– BinckBank, Deutsche Bank, ING, KBC, Lynx en MeDirect rekenen geen kosten aan.
– Ongeacht welke corporate action, bij Belfius betaalt u een vaste kost van 12,10 euro en bij Bolero 5 euro. Keytrade integendeel deelt haar tarieven nog verder op volgens corporate action. In feite betaalt u telkens 5 euro. Kiest u voor een uitkering van effecten bij een keuzedividend, dan geldt het verlaagde tarief van 2,50 euro.
– BNP Paribas Fortis berekent het tarief percentueel. Namelijk 0,61% op de tegenwaarde van uw effecten. U betaalt wel minstens 4,24 euro en maximaal 15,13 euro. De bank vermeldt dat (omgekeerde) aandelensplitsingen als verrichtingen waarbij ze de begeleidende bank is, kosteloos zijn.
– DeGiro rekent 7,50 euro aan voor de uitbetaling van een keuzedividend in effecten. Andere corporate actions gebeuren, in principe, kosteloos. En hoewel de optie werd opengelaten om eventuele kosten van de tussenpersoon door te rekenen, brengt die volgens DeGiro zelden kosten in rekening.

Deel dit artikel