Nieuws

Celgene is gespecialiseerd in oncologische en immunologische behandelingen

1 jaar geleden - dinsdag 28 november 2017
Onlangs nam de beurskoers van de Amerikaanse biotech een duik. Is dit het moment om op dit aandeel in te zetten?

Niet echt. Begin oktober bereikte Celgene een hoogtepunt. De markten schatten de vooruitzichten van de groep namelijk te rooskleurig in. Sindsdien verloor het aandeel 30%, is het correct gewaardeerd, maar beschikt het over onvoldoende stijgingspotentieel. Vooral gezien de biotech door het geflopte onderzoek naar Morgensen zijn afhankelijkheid van Revlimid maar moeilijk zal kunnen afbouwen. Celgene kan bogen op andere troeven maar dit dreigt onvoldoende te zijn.
HOUDEN.

Erg afhankelijk van Revlimid

In 2016 putte Celgene 62% van zijn omzet uit de verkoop van sterproduct Revlimid, dat groen licht kreeg voor de behandeling van diverse types kanker. Vóór 2022 wordt geen generieke versie verwacht. Wel zal Celgene tegen dan oplossingen moeten vinden om minder afhankelijk te worden van Revlimid.

Andere belangrijke producten zijn Otezla, tegen psoriasis (9% van de omzet) en de antikankermiddelen Pomalyst (12%), Abraxane (9%) en Vidaza (5%).

Tegenslag in onderzoek

Eind oktober kondigde Celgene aan zijn onderzoek naar Mongersen bij de behandeling van de ziekte van Crohn stop te zetten. Het medicijn blijkt immers onvoldoende efficiënt, en dit terwijl Celgene op Mongersen rekende om minder afhankelijk te worden van Revlimid.

Wel zouden diverse medicijnen in de volgende jaren moeten worden goedgekeurd: Ozanimod (MS), Mongersen (colitis ulcerosa) en 3 antikankermiddelen (CC-486, Luspatercep, Imfinzi).

Verlaagde vooruitzichten

In het 3e kwartaal leed de omzet geboekt uit Otezla onder de prijsdruk uitgeoefend door Amerikaanse ziekteverzekeringen. Een tendens die nog een tijdlang zal aanhouden. Gezien bovendien het onderzoek naar Mongersen is stopgezet en de vooruitzichten voor Abraxane nu minder gunstig zijn dan voorheen, verlaagde Celgene zijn doelstellingen tegen 2020.

Koers op het moment van de analyse: 103,33 USD

Deel dit artikel