Nieuws

De Dow Jones klom sinds januari met 16%

1 jaar geleden - woensdag 25 oktober 2017
Vallen er hier koopjes te doen?

De Amerikaanse beursindex Dow Jones ging dinsdag kort over de 23.000 punten heen. Het jaar is nog niet uit, maar 2017 lijkt een goed jaar te worden voor de index.

Index

De Dow Jones Index Average, afgekort als DJIA, is één van de oudste beursindexen van de Verenigde Staten. De index is samengesteld uit 30 invloedrijke Amerikaanse ondernemingen. Enkele namen zijn Apple, Boeing, Intel en Wal-Mart Stores.

Prijsgewogen index

De meeste beursindexen, zoals de S&P 500 en de Bel 20, zijn marktgewogen. Dit betekent dat aandelen met een grotere marktwaarde (= aandelenkoers x aantal aandelen in omloop) een groter gewicht toebedeeld krijgen in de index. De Dow Jones is één van de weinige indexen die op een prijsgewogen manier werkt: aandelen met een hogere koers wegen zwaarder in de index.

Bijgevolg krijgen bepaalde kleinere bedrijven een zwaarder gewicht toegekend dan bepaalde multinationals. Ondanks dat de marktwaarde van Boeing een kwart lager ligt dan die van General Electric, weegt de vliegtuigbouwer bijvoorbeeld zwaarder dan de industriële groep.

Hoe erin beleggen?

Al breken de Amerikaanse beurzen het ene record na het andere, toch zijn ze nog niet overdreven hoog gewaardeerd. De macro-economische cijfers blijven sterk en de vooruitzichten zien er gunstig uit. Amerikaanse aandelen blijven dan ook voor 10% deel uitmaken van onze portefeuille. Wel raden we u aan om selectief te zijn.

Zo laat u de tracker Lyxor Dow Jones Industrial Average D EUR, die in de Dow Jones belegt, best links liggen. Richt uw pijlen eerder op de tracker iShares Core S&P 500 ETF. Volgens ons een logische keuze daar die tracker in de 500 belangrijkste Amerikaanse aandelen belegt.

Hierdoor geniet u een optimalere spreiding. Bovendien biedt de S&P 500 een betere weergave van de Amerikaanse economie dan het selecte groepje van de Dow Jones. De Dow Jones biedt wel interessante koopjes voor wie op zoek is naar individuele aandelen. Dit is het geval van IBM, Chevron, Exxon Mobil, Intel en Cisco Systems

Deel dit artikel