Nieuws

De Franse groep Alstom en de treintak van Siemens gaan fuseren

1 jaar geleden - woensdag 11 oktober 2017
Wat met uw aandelen van Alstom en Siemens?

Doel van de operatie is om competitief te blijven en beter te kunnen inspelen op de vraag van de klant wereldwijd.
Verminder uw positie in Alstom.
U mag de aandelen van Siemens houden.

Zetten de concurrentieautoriteiten het licht op groen, dan zou de fusie tussen de Franse en Duitse groep tegen eind 2018 rond moeten zijn. De nieuwe entiteit zal op de beurs van Parijs noteren en in handen zijn van Siemens.

De koers van Alstom nadert opnieuw zijn niveau van 2013. Eerder ging het aandeel door een turbulente periode, wat o.m. het gevolg was van de onzekerheid rond de toenaderingskeuzes die de groep eerder maakte in de industriële sector (zoals de verkoop van haar energietak aan het Amerikaanse General Electric). Maar gezien Alstom op het vlak van transport te klein is en aandeelhouder Bouygues niet in de sector wil investeren, moest de groep wel in zee gaan met een andere speler.

Op de beurzen werd het nieuws enthousiast onthaald. De voorwaarden van de operatie zijn volgens ons vrij gunstig voor Alstom. Zo zou de bedrijfsmarge van de nieuwe groep tegen 2023 uitkomen op 11 à 14%, terwijl die van Alstom in 2016 amper 8% bedroeg. Ook zouden uit de fusie 470 miljoen aan synergieën voortvloeien.

Wel zou de regering de nieuwe entiteit stokken in de wielen kunnen steken in geval sprake is van sociale afbraak. Hierdoor zou de groep minder op haar kosten kunnen bezuinigen. Dit zou echter slechts nieuws zijn daar ze mogelijks een deel van haar synergieën zal moeten herinvesteren om op te boksen tegen de sterke concurrentie, o.a. vanwege de wereldwijde nr. 1, het Chinese CCRC.

Heeft u Alstom-aandelen in portefeuille?

In de loop van de volgende maanden zou de koers van Alstom nog moeten worden geboost door de uitzonderlijke dividenden die de kersverse entiteit beloofde uit te keren eens de fusie afgerond is (8 EUR per aandeel in totaal, in 2x uitbetaald). Maar gezien de markten erg opgetogen zijn over de operatie, vormt het aandeel momenteel geen koopje. Beschikt u over Alstom-aandelen, dan is dit volgens ons geen slecht moment om uw positie in het aandeel te verminderen.

Heeft u Siemens-aandelen in portefeuille?

De fusie met Alstom ligt in de lijn van de strategie van Siemens. Deze wil zich hercentreren op een kleiner aantal, zij het meer winstgevende activiteiten. Het aandeel, dat correct gewaardeerd is, zal mogelijks nog hoger worden gedreven, indien de groep nieuwe afstotingen aankondigt. Bijgevolg raden we u aan het aandeel te houden.

Koers op het moment van de analyse
Alstom: 35,89 EUR
Siemens: 119,6 EUR

Deel dit artikel