Nieuws

Kapitaalverhoging Triodos Bank

1 jaar geleden - dinsdag 26 september 2017
De Nederlandse bank, bekend om haar duurzaam bankiermodel, wil tot 140 miljoen euro extra kapitaal ophalen.

We zouden er niet in beleggen tenzij het duurzame karakter van Triodos u erg na aan het hart ligt. Beperk uw intekening hoe dan ook tot maximaal 5% van uw portefeuille.

Kapitaalniveau aanhouden

Triodos trekt extra kapitaal aan om de sterke groei van haar kredietverlening te kunnen volgen. Naarmate de bank meer kredieten verstrekt, moet ze immers een grotere kapitaalbuffer aanleggen om in verhouding bestand te zijn tegen klanten die eventueel niet meer in staat zouden blijken om hun kredieten af te lossen. Dankzij een kapitaalverhoging kan ze die buffer dus optrekken en meer spaargeld aan het werk zetten in de duurzame economie.

Nieuwe certificaten

Triodos financiert zich via aandelencertificaten die worden uitgegeven door een stichting naar Nederlands recht, het ‘Administratiekantoor Aandelen Triodos Bank’. Particuliere beleggers kunnen op die certificaten intekenen. Elk uitgegeven certificaat vertegenwoordigt één aandeel Triodos Bank dat door de stichting wordt aangehouden. Zo’n certificaat is dus eigenlijk hetzelfde als een aandeel (recht op dividend, onbeperkte looptijd) maar dan zonder stemrecht. De certificaten zijn ook niet beursgenoteerd, maar hun waarde schommelt wel doorheen de tijd.

Inschrijvingsperiode nieuwe certificaten

De inschrijvingsperiode loopt nog tot en met 16 november. De prijs van een certificaat varieert in functie van het eigen vermogen van de bank. Op 31 augustus was een certificaat 82 EUR waard. U kunt wel fracties van certificaten kopen, waardoor u dus niet verplicht bent om telkens de exacte prijs van het certificaat of een veelvoud daarvan neer te tellen. De transactiekosten bedragen in de regel 0,50% van het gestorte kapitaal, maar die vallen nu tijdelijk weg. Bij latere verkoop zult u een beurstaks van 0,27% moeten betalen.

Niet zo interessant

Triodos Bank staat financieel sterk met een kapitaalratio van ±19 %. Het dividend bedroeg de voorbije jaren steevast 1,16% netto (na afhouding Nederlandse bronheffing van 15% én Belgische voorheffing van 30%) en is daarmee geen hoogvlieger. Laat u het dividend in nieuwe certificaten uitbetalen, dan wordt u wel vrijgesteld van de Nederlandse bronheffing, maar dan nog bedraagt het dividend slechts 1,37% netto. Voorts is het belangrijk op te merken dat uw kapitaal niet beschermd is, dat de waarde van de certificaten dus schommelt, en dat de certificaten ook niet altijd vlot verhandelbaar zijn. We zouden er dus niet in beleggen.

 

Deel dit artikel