Nieuws

Aandelen kopen: internet, kantoor of telefoon ?

1 jaar geleden - dinsdag 1 augustus 2017
U behoort u misschien tot de groep klanten die menselijk contact verkiest en liever transacties in kantoor of via de telefoon uitvoert. Desnoods door er meer voor te betalen…

Internet ?

Internet heeft de toegang tot de beurs aanzienlijk veralgemeend. Iedereen kan vanuit zijn zetel en op elk moment van de dag (zelfs 's nachts) transacties uitvoeren tegen veel interessantere tarieven dan in kantoor of via de telefoon. Dat belet niet dat sommigen onder u onbuigzaam zijn en nog steeds verkiezen om hun transacties op de goede ouderwetse manier te doen, met de hulp van een adviseur in kantoor of via de telefoon. De weigering om online te gaan, wordt vaak ondergaan: sommigen onder u hebben geen computer of een slechte internetverbinding, beschikken over te weinig computerkennis, hebben schrik zich te vergissen, vrezen dat hun rekening gehackt zou worden.Maar soms wordt ook bewust ervoor gekozen om geen internetrekening te openen: dat is zo voor wie de voorkeur geeft aan persoonlijk advies.

In kantoor: ja, maar...

Als u uw beursverrichtingen in kantoor uitvoert, zal uw keuze beperkt zijn tot de vier grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC) en hun twee challengers Deutsche Bank en Argenta. Die bankinstellingen hebben een uitgebreid kantorennet en u vindt makkelijk een kantoor dicht bij u in de buurt.

Niet het kanaal bij voorkeur

Goed om te weten, is dat de banken zich niet koste wat het kost vastklampen aan het feit dat u naar kantoor komt om er uw aandelenverrichtingen uit te voeren. Uiteraard zal uw adviseur uw orders altijd uitvoeren. Maar toch wordt alles in het werk gesteld om u ervan te overtuigen om het onlineplatform te gebruiken. Verrichtingen in kantoor worden veel duurder. Vorig jaar verhoogde Deutsche Bank de tarieven voor orders ingegeven via kantoor aanzienlijk. Argenta past dezelfde kosten toe ongeacht of het order in kantoor of via het internet wordt gegeven, maar de bank nodigt haar klanten wel uit om 'zo veel mogelijk' het onlineplatform te gebruiken.

Geen of weinig advies

Geloof niet dat u in kantoor beter advies krijgt. Weinig banken wagen zich eraan om individueel advies te geven op het vlak van aandelen. Bij Deutsche Bank bijvoorbeeld, die haar klanten nochtans tamelijk volledig begeleidt in het beheren van hun portefeuille, zullen de adviseurs u niet vertellen om eerder het ene individueel aandeel te kopen dan een ander. Andere banken zoals KBC geven wel koop- en verkoopadvies voor de meest courante aandelen, maar geen persoonlijk advies.

Meestal beperken de kantoren zich dus tot het uitvoeren van uw orders. En daar zijn meerdere redenen voor. Enerzijds zijn er duizenden aandelen en is het voor uw adviseur onmogelijk om op al uw vragen om informatie een antwoord te kunnen geven. Anderzijds is persoonlijk advies sterk gereglementeerd. Als u beleggingsadvies krijgt, moet uw adviseur immers eerst nagaan of de belegging in uw beleggingsprofiel past, onder meer inzake risicospreiding. En dat is een veel complexere oefening voor individuele aandelen dan voor fondsen, die al heel erg gediversifieerd zijn. Uiteraard geven sommige adviseurs advies, maar in dat geval moeten ze uw beleggersprofiel opmaken. Doen ze dat?

Tot slot leveren andere beleggingen dan aandelen veel hogere commissies op voor de banken. Denk aan beleggingsfondsen. Wees dus niet verbaasd als uw adviseur u iets anders voorstelt dan hetgeen waarvoor u bent gekomen.

Via de telefoon

Behalve bij Argenta stellen de banken een callcenter ter beschikking. U belt niet naar uw kantoor, maar naar een callcenter waarvan de openingsuren uitgebreider zijn dan die van een kantoor. Een flexibelere manier dus om uw aandelen te beheren. Het tarief is hetzelfde als in kantoor, behalve bij BNP Paribas Fortis dat een korting van 20% toepast.

Onthou dat de 100%-onlinebanken (BinckBank, Bolero, DeGiro, Keytrade Bank, Lynx, maar niet MeDirect) ook een telefonische toegang aan hun klanten aanbieden. Maar behalve bij Lynx is het tarief voor de verrichtingen hoger dan via het internet. We vernemen dat sommige klanten een rekening openen bij die banken om te profiteren van de goedkopere tarieven, maar hun transacties dan telefo-nisch doorgeven. En waarom niet, al dient u wel rekening te houden met de verzendingskosten voor uw uittreksels.

Ons advies

– Argenta biedt de interessantste tarieven in kantoor aan. U kunt er echter geen telefonische orders doorgeven. Argenta biedt daarentegen wel beleggingsfondsen, een zichtrekening en gratis betaalkaarten, alsook een spaarrekening aan. Kortom, een bank die een tamelijk compleet dienstengamma aanbiedt.
– De grootbanken bieden ook al die diensten aan, maar veel duurder. Als u vaak aandelenverrichtingen doet voor hoge bedragen (meer dan 5 000 euro), zal uw factuur dus sneller groeien dan elders. Noteer dat de effectenrekening, waarop uw aandelen worden gedeponeerd, betalend is. Voor een aandelenportefeuille van 25 000 euro, rekent u het beste op ongeveer 50 euro per jaar bij KBC, 70 euro bij Belfius en BNP Paribas Fortis en 75 euro bij ING.
– Deutsche Bank hanteert nogal hoge tarieven in kantoor en via de telefoon, en dat vooral voor orders van minder dan 5 000 euro. Maar als aandelen slechts een klein deel van uw beleggingen vormen, naast bijvoorbeeld beleggingsfondsen, kan Deutsche Bank op meerdere vlakken voor u geschikt zijn. De zichtrekening is gratis, ze hebben er een genereuze spaar-rekening en het fondsenaanbod is uitgebreid en van goede kwaliteit, met nul euro instapkosten. De effectenrekening is echter wel betalend: 8 euro per lijn, met een maximum van 80 euro per jaar.

Toch gewonnen voor het internet?

Lonkt het internetavontuur na het lezen van dit artikel, onthou dan dat BinckBank en MeDirect onder de onlinemakelaars een goede prijskwaliteitsverhouding bieden, waarbij de kwaliteit zich uitstrekt tot het internetplatform waarop de verrichtingen worden uitgevoerd. Lynx en DeGiro bieden de laagste tarieven, maar aangezien het in het buitenland gevestigde makelaars zijn, moet u bij de fiscus tal van formaliteiten vervullen. Bolero en Keytrade Bank bieden, tot slot, het beste beursplatform tegen prijzen die ruim onder de prijzen van de grootbanken blijven.

Deel dit artikel