Nieuws

H&M: tijd om orde op zaken te stellen

1 jaar geleden - donderdag 20 juli 2017
Al is H&M een van de bekendste Zweedse ketens ter wereld, toch valt de omzetgroei er nu terug.

En sinds een aantal semesters weegt dit op de koers van het aandeel. Is het interessant om na de koersdaling van 17% over de laatste 12 maanden te mikken op een koersremonte? We menen van niet. Vermijden of verkopen.

 

Evoluerende markt

Het Zweedse H&M is actief in confectiekledij en staat erom bekend zich snel aan de nieuwste modetrends te kunnen aanpassen en redelijke prijzen te hanteren. Maar na tientallen jaren succes verliest het aan snelheid. Dit is het gevolg van de evoluerende uitgaveprioriteiten van zijn klanten (andere vrijetijdsproducten), de steeds sterkere concurrentie (Zara is flexibeler) en het succes van e-commerce (in de lift).

 

Vertragende resultaten

In het 1e halfjaar van dit boekjaar (december 2016 tot mei 2017) groeide de omzet met 5% (in lokale munt) t.o.v. een jaar voorheen. Een paar jaar geleden lag de omzetgroei echter nog boven de 10% per jaar. De winst per aandeel klom met 5,9%. Maar de bedrijfsmarge stagneert (11% t.o.v. 11,3% een jaar voorheen, 18% in 2012!). En ondanks het toenemend aantal winkels (+91% van 2012 tot 2016) gaat de winst per aandeel amper hoger.

 

Moeilijke oplossingen

Om de evolutie van haar markt op de voet te volgen, wil de groep haar investeringen opdrijven. Maar de markten zijn sceptisch. Zo rekenen ze er niet op dat de supply chain (alle schakels van de productie tot de levering aan de klant) op middellange termijn zal beteren en vrezen ze bijgevolg voor een stijging van de beschikbare voorraden en verplichte solden. Ook zal H&M moeilijk een evenwicht kunnen vinden tussen de ontwikkeling van zijn fysieke winkels en zijn online winkel. Wellicht zal de winstgevendheid onder druk blijven staan.

 

Koerscorrectie

Bijgevolg is het geen verrassing dat de koers over de laatste maanden lager ging, van 360 SEK in februari 2015 (erg overdreven) tot 218,50 SEK vandaag. Wel is het dividendrendement meer dan redelijk (4,4% bruto). Een dividendknip is echter niet uitgesloten. En ondanks de koersdaling lijkt het aandeel ons correct gewaardeerd rekening houdend met de uitdagingen die de groep te wachten staan en haar financiële gegevens (winst, cashflow, boekwaarde...).

 

Koers op het moment van de analyse: 218,50 SEK

Deel dit artikel