Nieuws

Is de grootte van een bedrijf van belang?

1 jaar geleden - donderdag 13 juli 2017
Is het beter op "jonge scheuten" met nog veel groeipotentieel in te zetten, of veeleer op gevestigde waarden?

Een sluitend antwoord op deze vraag is er niet. Wat telt is focussen op bedrijven – klein, groot en alles daartussenin – waarvan de beurskoers volgens ons onvoldoende rekening houdt met de vooruitzichten op winstgroei.

 

Bedrijven die te klein of te gespecialiseerd zijn, kunnen erg gevoelig zijn voor de grillen van de economische conjunctuur. En omgekeerd kunnen te grote groepen lijden onder een te complexe structuur die op hun winstgevendheid gaat wegen, of onder een tanende creativiteit waardoor hun groei vertraagt.

Gewiekst als u bent, zou u kunnen denken: ik ga voor de gulden middenweg door voor “mid caps” te opteren (al verschilt de omvang van de bedrijven die onder die noemer vallen sterk per regio en per sector). Maar ook die middelgrote bedrijven kunnen klassieke fouten maken, zoals het aangaan van te dure overnames om er maar eentje te noemen.

Wilt u het nog slimmer spelen, dan zou u in tijden van economische heropleving kunnen opteren voor kleinere en risicovollere bedrijfjes, die sneller kunnen profiteren van een conjunctuuropleving, en in tijden van economische vertraging dan weer voor grotere en robuuste spelers, die in staat zijn om eigen aandelen in te kopen en zo hun koersen te ondersteunen. Maar ook dat is geen waterdichte strategie, want economische cycli laten zich nu eenmaal moeilijk voorspellen.

Bij de aandelenadviezen die wij geven, baseren we ons dan ook niet op de grootte van de bedrijven in kwestie. Zo geven we vandaag een koopadvies voor reuzen zoals Intel of IBM, maar ook voor kleinere spelers zoals EVS of Melexis. Onze analyses zijn gebaseerd op de intrinsieke kwaliteiten van de ondernemingen: hun financiële soliditeit, de mate waarin ze hun winstgevendheid op peil kunnen houden in een context van toenemende concurrentie, maar uiteraard ook op het risicogehalte van het aandeel, want voor elk type belegger zijn andere aandelen geschikt.

Deel dit artikel