Nieuws

Energiecoöperaties gebundeld op één website

1 jaar geleden - donderdag 6 juli 2017
De website www.coopalacarte.be bundelt diverse energiecoöperaties en hun projecten, zodat het voor beleggers makkelijker wordt om die te vergelijken.

Wilt u beleggen in een energiecoöperatie en uw steentje bijdragen aan de verdere opmars van schone energie, surf dan naar www.coopalacarte.be. Beperk uw belegging echter tot maximaal 5% van uw portefeuille. Meestal kunt u trouwens al coöperant worden door in te tekenen op slechts 1 deelbewijs, en daaraan hangt doorgaans maar een prijskaartje van hooguit een paar honderd euro.

 

Uniek initiatief

www.coopalacarte.be is de eerste website die een overzicht geeft van de verschillende energiecoöperaties in ons land. Hij werd begin dit jaar gelanceerd en ontstond uit een samenwerking tussen APERe, een promotor van hernieuwbare energie, en Rescoop Wallonië, een koepel van Waalse coöperatieven. Het aanbod op de website werd recentelijk ook uitgebreid met enkele Vlaamse energiecoöperaties, na de toetreding van Rescoop Vlaanderen (koepel Vlaamse coöperatieven).

 

Overzichtelijke website

De momenteel 19 energiecoöperaties op de website worden telkens op een uniforme manier voorgesteld. U vindt er per coöperatie het visitekaartje, de activiteiten en projecten, de historische rendementen, en de toetredings- en uittredingsvoorwaarden.

Bovendien zult u telkens een knop zien verschijnen ‘ik investeer’. Klikt u daarop, dan wordt u doorverwezen naar de website van de energiecoöperatie in kwestie, waar u dan in principe kunt inschrijven op de coöperatieve deelbewijzen (tenzij de coöperatie op dit moment geen nieuwe aandelen meer uitgeeft).

 

Onze mening

De website biedt een handig overzicht voor mensen die via een coöperatie willen beleggen in hernieuwbare energie. We vestigen er wel uw aandacht op dat de meeste energiecoöperaties vrij kleinschalig zijn, waardoor ze meteen ook wat risicovoller zijn. Ter herinnering: noch uw kapitaal, noch uw rendement zijn gewaarborgd.

Specifiek voor deze sector sluiten we ook niet uit dat het gunstregime van de groenestroomcertificaten (de belangrijkste bron van inkomsten) in de toekomst meer onder druk kan komen te staan, wat dan zal wegen op de inkomsten en dus ook op het dividend dat u ontvangt. 

Deel dit artikel