Nieuws
Het softwarebedrijf Econocom splitste op 31 mei zijn aandelen in twee 10 maanden geleden - woensdag 12 juli 2017
Wat is de drijfveer om zoiets te doen?

Een neutrale beursoperatie voor de belegger

Bij een aandelensplitsing (in het Engels stock split) wordt het aantal aandelen vermenigvuldigd met een bepaalde factor. De waarde van het aandeel zal op zijn beurt worden verlaagd met diezelfde factor. Dat wil zeggen dat de totale waarde van uw aandelenpakket onveranderd blijft.

Stel dat bedrijf X beslist om een aandelensplitsing door te voeren waarbij het aantal aandelen wordt vervijfvoudigd. Als u 400 aandelen bezit, zullen die dan worden ingeruild voor 2 000 nieuwe aandelen (400 vermenigvuldigd met factor 5). Oorspronkelijk was het aandeel 25 EUR waard maar dat zal voortaan nog maar 5 EUR zijn (25 gedeeld door 5). Het aantal aandelen en de prijs ervan mag dan al veranderd zijn, zowel voor als na de aandelensplitsing blijft uw belegging 10 000 euro waard (400 x 25 = 10 000 = 2 000 x 5).

 

En toch enkele goede redenen voor het bedrijf

Een bedrijf gaat tot een stock split over om de liquiditeit van zijn aandelen te bevorderen. Dat kan soms leiden tot een hogere beurskoers, hoewel een stock split niets verandert aan de fundamentele gegevens van het bedrijf.

– De liquiditeit van het aandeel zal stijgen doordat er meer aandelen in omloop zijn (ook per aandeelhouder) en er bijgevolg meer aandelen verhandeld zullen worden.
– Lagere beurskoersen creëren vaak de perceptie dat het aandeel goedkoop is. De aantrekkelijkheid van het aandeel groeit, terwijl de onderliggende waarde van het bedrijf onveranderd blijft. Een puur psychologische truc, dus…

Deel dit artikel