Nieuws

Aandeelhoudersactivisme

1 jaar geleden - vrijdag 14 juli 2017
Aandeelhouder worden van een bedrijf om er invloed te trachten uit te oefenen om het beheer ervan te verbeteren: niet zo simpel!
Aandeelhoudersactivisme

Aandeelhoudersactivisme

Opdat een dergelijk initiatief zou slagen, moet aan 3 voorwaarden worden voldaan, wat zeker niet eenvoudig is. Tracht u een graantje mee te pikken van die trend en belegt u in bedrijven die door activisten worden geviseerd, dan dreigt u van een kale reis terug te komen. Laat u niet verblinden door de hoge bedragen. De inzet van activisten is gewikt en gewogen en komt ondanks de tegenslagen zelden op de helling te staan. Voor uw inzet geldt dit echter niet...

Nestlé in het vizier

Het Amerikaans fonds Third Point nam een belang van 1,3% in Nestlé en deed een aantal aanbevelingen om de financiële vooruitzichten van de groep en in het zog hiervan de koers te boosten. Het fonds voorziet kostenbesparingen, wijzigingen in de activiteitenportefeuille en aandeleninkopen. Aandeelhoudersactivisten herinneren de directieleden namelijk graag aan hun plicht t.o.v. de aandeelhouder. En worden ze naar hun smaak onvoldoende gehoord, aarzelen ze niet om openlijk hun ontevredenheid te uiten of zich zelfs volledig terug te trekken.

Uitbreidend fenomeen

Activisme is nog vrij zeldzaam maar het fenomeen zit in de lift. Wereldwijd zijn in dit kader tientallen miljarden euro's geïnvesteerd. In 2016 werden meer dan 750 bedrijven in het vizier genomen (o.a. ±40% buiten de VS). Dit is 13% meer dan in 2015.

Voorwaarden voor succes

Degelijke diagnose en strategie
Pas wanneer hij effectief in het bedrijf investeert komt de activist de concrete stand van zaken te weten. Erna moet hij op een correcte manier de zwakke plekken in het beheer van de groep identificeren. En een oplossing vinden om ze weg te werken.

Management biedt luisterend oor
De directie van de groep moet rekening houden met de aanbevelingen. Ofwel gebeurt dit uit vrije wil, ofwel onder druk van andere aandeelhouders, die de voorstellen van de activist toejuichen. Hoe groter het belang van de activist (krijgt soms zelfs een zetel in de raad van bestuur), des te groter de kans dat naar hem wordt geluisterd.

Goedkoop aandeel
Gezien het doel is de koers hoger te drijven, zal dit enkel lukken als het aandeel van bij de start goedkoop is. Houdt het aandeel al rekening met enige vorm van beterschap, dan is er weinig kans dat het opveert.

Successen en tegenslagen

In 2015 nam Third Point (dat nu zijn pijlen richt op Nestlé) een belang van 10% in Baxter (en een zetel in de raad van bestuur). Het fonds liet er kostenbesparingen doorvoeren en zorgde ervoor dat de sterproducten op meer veelbelovende markten werden verkocht. Op 2 jaar tijd klom de koers van Baxter met 50% (in USD).

Van 2013 tot 2016 voerde de Amerikaan Carl Icahn (op wie O. Stone de rol van Gordon Gekko in Wall Street baseerde) campagne bij de directie van Apple opdat deze meer aandelen zou inkopen om de koers te stutten. Een maximum aan vruchten plukken kon hij echter niet daar hij zijn aandelen iets te vroeg verkocht. Maar dankzij zijn initiatieven (en het feit dat het aandeel ondergewaardeerd was), boekte hij een winst van 55% (in USD), goed voor 2 miljard dollar.

In 2015 stapte het fonds Pershing Square in het kapitaal van het Canadese Valeant (voor 9%). Ook had het een zetel in de raad van bestuur. Doel was de schuldenberg van de groep fors af te bouwen. Het fonds slaagde er echter niet in de koersval af te remmen. Deze werd ingezet toen bekend raakte dat de groep er twijfelachtige commerciële en financiële praktijken op nahield. Dit jaar verkocht het fonds de aandelen van Valeant tegen 11 USD het stuk, terwijl het ze oorspronkelijk voor 196 USD had gekocht...

Geen wondermiddel

Studies m.b.t. de werkelijke realisaties van activisten leverden slechts matige resultaten op. Zo hadden onderzoekers het o.m. moeilijk te bepalen vanaf wanneer precies de activisten invloed begonnen uit te oefenen. Mogelijk startte dit al vóór de openbare aankondiging van de intrede in het kapitaal. Maar al zou die informatie kunnen worden achterhaald, dan nog zou men vaststellen dat aandeelhoudersactivisme geen wondermiddel is.

Voldoen aan de 3 voorwaarden voor succes is immers geen peulschil. Zo slaagt het Amerikaans fonds 13D Activist Fund, dat investeert in bedrijven die door activisten worden geviseerd, er zelfs niet in beter te presteren dan de grootste Amerikaanse beursindex.

Het geval Nestlé

Over de slaagkansen van Third Point bij Nestlé zijn we matig enthousiast. Het aandeel lijkt ons niet bepaald goedkoop. De koers houdt al rekening met de resultaten van de maatregelen die de directie heeft genomen. Ook dreigt het fonds onvoldoende invloeden te kunnen uitoefenen opdat zijn ideeën (die o.i. iets te radicaal zijn voor het vrij conservatieve Nestlé) effectief zouden worden uitgevoerd.

 

Deel dit artikel