Nieuws

Onze 10 favoriete aandelen voor het 2e halfjaar

1 jaar geleden - vrijdag 23 juni 2017
We selecteerden voor u 10 koopwaardige aandelen.
Onze 10 favoriete aandelen voor het 2e halfjaar

Onze 10 favoriete aandelen voor het 2e halfjaar

De aandelenbeurzen lijken ons historisch hoog gewaardeerd. Maar doordat de rente zowel in Europa als in de VS op een laag pitje blijft doordat de inflatievooruitzichten neerwaarts werden bijgesteld, blijven aandelen een must voor elke portefeuille belegd voor de lange termijn. Zo raden we aan om 65% van een portefeuille met een beleggingshorizon van 10 jaar en een neutraal risico aan aandelen te besteden. Naast een aantal onmisbare fondsen en trackers, is het ook interessant om individuele aandelen te houden. Hierna volgen alvast 10 koopjes.

Balans van de situatie op de beurzen in het 1e halfjaar

Beleggers in euro hebben een fraai eerste halfjaar op de beurzen achter de rug. Wel werden de prestaties op de markten in de VS en de ontwikkelingslanden voor de helft tenietgedaan door de remonte van de euro. Niettemin oogstte de belegger in euro sinds begin 2017 een gemiddeld rendement van 6,5% op de wereldbeurzen.

Het teruggevallen politieke risico, het versnelde economisch herstel in Europa en de winstgroeivooruitzichten voor 2017 van meer dan 10% aan beide kanten van de plas compenseren de onzekerheid rond de Brexit en rond het feit of Trump al dan niet in staat is om zijn beloftes te houden.

10 aandelen voor u: 5 Belgische en 5 buitenlandse

Hieronder vindt u 10 koopwaardige aandelen, 5 Belgische en 5 buitenlandse, die volgens ons de beste opportuniteiten bieden voor de rest van 2017 gezien hun verhouding risico-rendement. Deze aandelen werden individueel geselecteerd en dit enkel op basis van hun rendementsvooruitzichten rekening houdend met het risico dat ze inhouden. Maar opgelet, opdat uw portefeuille voldoende gediversifieerd en evenwichtig samengesteld zou zijn, volstaat het niet om enkel deze aandelen te kopen. We raden ze u dan ook alleen aan ter aanvulling of diversificatie van uw globale portefeuille en voor maximum 25 % van uw vermogen. Ontdek onze strategie voor meer informatie.

Ahold Delhaize: we tippen op een herstel
De koers van de Belgisch-Nederlandse grootgrutter die zowat 2/3 van zijn omzet in de VS realiseert, kreeg een flinke klap nadat de Amerikaanse internetreus Amazon de overname aankondigde van Whole Foods Market, dat in de VS zo’n 440 supermarkten in het hogere segment uitbaat (maar niettemin een maatje kleiner blijft dan Ahold Delhaize dat er zo’n 2000 winkels runt). Hoewel de intenties van Amazon niet meteen duidelijk zijn, zal de overname op korte termijn nauwelijks wat veranderen aan het Amerikaanse distributielandschap. De concurrentiedruk zal er in de toekomst (o.a. met de komst van Lidl!) ongetwijfeld nog toenemen maar Ahold Delhaize is voldoende gepokt en gemazeld om daaraan het hoofd te bieden. Bovendien zullen binnenkort de synergievoordelen volop gaan spelen. Volgens ons is de distributeur veel te zwaar afgestraft. We wagen dan ook een gokje op een herstel van de koers.

Koers op het moment van de analyse: 16,52 EUR

Atenor: succes in Oost-Europa
De drie opeenvolgende verkopen van gebouwen in Hongarije waren voor de vastgoedontwikkelaar ongetwijfeld het hoogtepunt van eind 2016, begin 2017. Ze wijzen op een keerpunt in het avontuur van de groep in de Oost-Europese landen, die in 2017 en 2018 de liquiditeitengeneratie nog flink zullen boosten. De huidige ontwikkelingsportefeuille van Atenor zit in een vergevorderd stadium. Minstens 11 van de 16 lopende projecten zullen tot de winst van 2017 bijdragen. Ook biedt de portefeuille in het algemeen een goede visibiliteit voor de volgende 5 jaar. Bijgevolg verwachten we dat vanaf dit jaar het dividend opnieuw duurzaam zal stijgen (nadat het 5 jaar stabiel bleef). Tegen de huidige koers bedraagt het netto dividendrendement van het volgende dividend (over boekjaar 2017) bijna 3%.

Koers op het moment van de analyse: 48,78 EUR

BMW: overdreven afgestraft door de beleggers
Het betrekkelijk grote pessimisme dat weegt op de koers van de Duitse autobouwer is sterk overdreven wanneer men de groep grondig onder de loep neemt. BMW staat immers op het punt om een groot deel van zijn gamma te vernieuwen (met name de belangrijke 5 reeks). Dit zal de verkopen ondersteunen en zal, eens de lanceringskosten achter de rug zijn, ook de winstgevendheid oppeppen. Andere positieve factoren zijn het herstel van de economie in de eurozone (daling werkloosheid en toename van het consumentenvertrouwen) en het feit dat de groep in staat is haar marges te verdedigen (doordat ze actief is in een luxegamma, haar klanten welgesteld zijn...). Voor al deze troeven betaalt de belegger slechts 7,5 maal de verwachte winst voor 2018. Een koopje!

Koers op het moment van de analyse: 83,79 EUR

EVS: 2018 wordt een goed jaar
Het Belgische EVS is gespecialiseerd in digitale recorders met harde schijven. De groep is betrokken bij alle grote sportevenementen en staat vooral bekend om haar vertraagde sportbeelden. Haar systemen, waarmee 90% van de regiewagens zijn uitgerust, zijn dé referentie. Dankzij zijn goede reputatie kon EVS sinds een tiental jaar zijn aanbod aan uitrusting en software voor studio’s fors uitbreiden. Deze vormen nu zowat 40 tot 50% van de omzet. Het ziet ernaar uit dat 2017 een overgangsjaar wordt. Wij vertrouwen er echter op dat de verkopen vanaf 2018 opnieuw zullen aantrekken gezien de klanten van EVS tegen dan een nieuwe investeringscyclus zullen inzetten. De verkopen zullen worden aangezwengeld door ultra hoge definitie (4K) en de IP-technologie die de tv-productie vergemakkelijkt en tegelijkertijd de kosten drukt. Bogend op een ijzersterke balans heeft EVS de gewoonte erg gul te zijn tegenover zijn aandeelhouders. Een dividend van 1 EUR netto over het boekjaar 2018 ligt volgens ons binnen het bereik van de groep.

Koers op het moment van de analyse: 35,76 EUR

IBM: de cloud is de toekomst
De transformatie van de groep van een hardwarebedrijf naar een onderneming actief in software, clouddiensten en kunstmatige intelligentie neemt meer tijd in beslag dan verwacht. En tot overmaat van ramp bleven de resultaten van het eerste kwartaal onder de verwachtingen. De koersval biedt u de gelegenheid om het aandeel tegen een zachte prijs te kopen. Want zelfs al tipt men op een winstgroei van maximaal 10% voor de volgende jaren (zwak voor een technologieaandeel), dan nog is het aandeel gezien zijn koers/winstverhouding van 12 ondergewaardeerd. We verwachten dat de cloudactiviteiten de motor van de groep zullen vormen.

Koers op het moment van de analyse: 153,79 USD

Melexis: leve auto-elektronica!
Ook in 2017 zet Melexis zijn groei kordaat verder. De trend naar steeds milieuvriendelijkere (minder uitstoot, hybride, elektrische), comfortabelere en zelfrijdende auto’s zal ook de volgende jaren een vruchtbare voedingsbodem blijven voor gestaag hogere winsten en dividenden. Het aantal Melexis-chips in een auto steeg vorig jaar van gemiddeld 7 naar 8 (en ligt intussen zelfs bijna op 9). Verwacht wordt dat er tussen 2017 en 2020 jaarlijks 3 à 5% meer auto’s zullen worden gebouwd. Samen met de jaarlijkse groei van de waarde van de halfgeleiders in auto’s (2 tot 4%) zou dit de totale vraag naar chips voor auto’s met 6 à 9% per jaar moeten opvoeren. Maar gezien zijn troeven en de aanwezigheid in geografische markten die het sterkst groeien, zal Melexis het ongetwijfeld beter doen dan de sector.

Koers op het moment van de analyse: 73,75 EUR

Rio Tinto: sterker dan zijn concurrenten
De koers van de Engelse mijngroep bood niet enkel weerstand aan de daling van de ijzerertsprijs maar presteerde zelfs beter. Die prijsdaling verzwakt immers de financiële situatie van zijn concurrenten, terwijl Rio Tinto zelf kan bogen op een ijzersterke balans en een daling van de kosten om zijn cash flow op peil te houden. Het plukt ook de vruchten van zijn desinvesteringen van de laatste jaren. De recente koersdaling strafte de koers echter te zwaar af. De eerstvolgende bekendmaking van resultaten en de aankondiging van een fraai dividend zouden Rio Tinto weer in de schijnwerpers van de beleggers kunnen plaatsen.

Koers op het moment van de analyse: 3003,50 pence

Telefónica: afslanken om een nieuwe start te kunnen nemen
De koers van de Spaanse telefonieoperator maakt al een tijdje pas op de plaats na een goede jaarstart. De kwartaalresultaten wezen er nogmaals op dat de schuld hoog blijft. De groep is zich daar goed van bewust en bekijkt de mogelijkheden om activiteiten van de hand te doen. Indien dit tegen een goede prijs gebeurt, zou ze zo de ongerustheid bij de beleggers kunnen wegnemen. De directie heeft de mogelijke beursgang van het dochterbedrijf O2 bevestigd. De aankondiging daarvan zou de koers van het momenteel ondergewaardeerde Telefónica een stevige duw in de rug kunnen geven.

Koers op het moment van de analyse: 9,50 EUR

Umicore: actief in elektrische auto's
Umicore profileert zich steeds meer als een kernspeler in de overgang naar de elektrische auto en wekt daarmee de interesse van beleggers. Met de recent aangekondigde investeringen (voor 300 miljoen euro) zal de productie van kathodes van de groep, gebruikt in de herlaadbare batterijen van auto’s, fors uitbreiden. Over 5 jaar zal de activiteit herlaadbare batterijen volgens ons goed zijn voor minstens een kwart van de bedrijfswinst van de groep. Dit compenseert de onzekerheid rond de tak katalysatoren voor de autosector, waar de marges in de loop van de volgende jaren zullen lijden onder de dalende populariteit van dieselmotoren. In de recyclage zal Umicore dan weer alsmaar meer profiteren van de ingebruikname van de fabriek in Hoboken.

Koers op het moment van de analyse: 63,30 EUR

Vodafone: beter aanbod en kostenbesparingen
Door het aanbieden van een verrijkt aanbod (mobiele en vaste telefonie, internet, tv) zet de telecomoperator zijn klanten wat meer in het middelpunt van zijn strategie. Een strategie die overigens haar vruchten begint af te werpen. Zo kondigde de groep voor het huidige boekjaar een stijging van de bedrijfswinst aan met 4 tot 8% (zonder India). Daarmee boekt Vodafone meer vooruitgang dan zijn Europese concurrenten. Op de Indiase markt vatte Vodafone de koe bij de horens en fuseert het zijn activiteiten met een belangrijke lokale groep. Zijn belangrijkste doelstelling is hierbij om kosten te besparen!

Koers op het moment van de analyse: 222,82 pence

Deel dit artikel