Nieuws
De markt voor medische esthetiek en plastische chirurgie is veelbelovend 1 jaar geleden - vrijdag 30 juni 2017
Biedt deze sector beleggingsopportuniteiten?
De markt voor medische esthetiek en plastische chirurgie is veelbelovend

De markt voor medische esthetiek en plastische chirurgie is veelbelovend

Met de komst van nieuwe, minder ingrijpende methodes wordt de markt voor medische esthetiek en plastische chirurgie alsmaar toegankelijker. Maar slechts weinig beursgenoteerde spelers profiteren hiervan. Ook vinden we in deze sector geen enkel koopwaardig aandeel rekening houdend met de beurskoersen.

 

Een veelbelovende markt

In 2015 steeg de omzet van de sector voor medische esthetiek en plastische chirurgie met 8,2%. Tot in 2020 zal de omzet jaarlijks wellicht met gemiddeld 9% klimmen, vooral dankzij de vraag uit Azië en het succes van niet-invasieve technieken. Bij die nieuwe technieken komen namelijk geen zware chirurgische ingrepen kijken (liftings, borstimplantaten…), die patiënten trouwens vaak afschrikken (o.a. door het schandaal rond de PIP-borstimplantaten in 2010 in Frankrijk). Bovendien kunnen vandaag heel wat lichaamsimperfecties in detail worden gecorrigeerd.

De markt blijft gedomineerd door producten die via injectie worden toegediend zoals botulismetoxine (het welgekende Botox) en hyaluronisch zuur. Ook wordt een heel gamma cosmeceutische producten ontwikkeld. Dit is een kruising van cosmetische en farmaceutische producten, die enkel verkrijgbaar zijn bij dermatologen of specialisten in de medische esthetiek.

 

Belangrijkste spelers

Tal van middelgrote bedrijven noteren niet op de beurs, denken we maar aan het Franse labo Pierre Fabre. De volgende 2 bedrijven zijn wel beursgenoteerd en erg actief in de sector:
– Allergan (niet kopen, houden)
De Ierse producent van het bekende antirimpelmiddel Botox, ontwikkelde zich aan de hand van overnames en beschikt nu over een gediversifieerde productenportefeuille (medische esthetiek, dermatologie, oogheelkunde, maag- en darmziekten, vrouwelijke gezondheid, urologie...). Eind 2015-begin 2016 poogde Pfizer Allergan in te palmen om zijn groei te boosten (en fiscaal voordeel te genieten). De afstoting van zijn generieke tak aan het Israëlische Teva, bezorgde Allergan financiële middelen voor nieuwe overnames. Deze zijn broodnodig voor de toekomstige ontwikkeling van de groep.

– Ipsen (verkopen)
Ipsen commercialiseert Dysport (waarvan de versie voor esthetische indicaties Azzalure heet), een botulismetoxine en concurrent van Botox. Daarnaast is de groep ook actief in de oncologie, maag- en darmziekten en endocrinologie. Ipsen wijzigde de laatste jaren de samenstelling van zijn productenportefeuille, die nu meer focust op gespecialiseerde geneeskunde en minder op algemene geneeskunde (lijdt meer onder impact van generieken en prijsdalingen). Wel is 70% van de omzet van de portefeuille afkomstig van amper 3 producten (o.a. Dysport/Azzalure). Overigens is de groep nog te weinig aanwezig in de VS (belangrijkste markt voor de sector!), waar ze slechts 11% van haar omzet boekt.

 

Ook volgende spelers doen het goed

– Johnson&Johnson verkoopt materiaal en apparatuur aan plastische chirurgen en nam in 2008 Mentor over, een specialist in borstimplantaten. Overigens commercialiseert het producten voor huidverzorging voor het grote publiek (Neutrogena). In 2016 kocht de groep bovendien NeoStrata (dermocosmetica).
– Nestlé verwief het belang dat L'Oréal aanhield in Galderma en heeft nu 100% van die groep in handen. Galderma, een specialist in esthetische en corrigerende dermatologie, kocht in 2011 het Zweedse Q-Med (toen Europese nr. 2 in de sector). Nestlé tracht zich te ontwikkelen in medische oplossingen voor de huid. Galderma commercialiseert Azzalure van Ipsen op licentiebasis.
– L’Oréal, dat zijn belang in Galderma verkocht, blijft desondanks 's werelds nr. 1 in schoonheidsproducten en cosmetica voor het grote publiek of professionelen (vallen niet onder de medische sector). Het bedrijf profiteert van het succes van anti-verouderingsproducten en inspireert zich hierbij op de technieken van de medische esthetiek.

Deel dit artikel