Nieuws

Is het interessant om in te zetten op labo's die behandelingen tegen migraine ontwikkelen?

1 jaar geleden - vrijdag 23 juni 2017
Welke behandelingen zijn veelbelovend? En met welke gevolgen voor uw beleggingen?

Tijdens de recente conferentie van de American Headache Society stelden diverse labo's hun nieuwe behandelingen tegen migraine voor.
KOOP Teva.
HOUDEN Novartis, Eli Lilly, Allergan en Amgen.
VERMIJD Alder BioPharmaceuticals.

Migraine en behandelingen

Migraine is een vorm van hoofdpijn, die chronisch en erg hinderlijk kan zijn daar ze gepaard gaat met hevige pijn en frequente symptomen (gezichts- en spraakstoornissen, vermoeidheid, misselijkheid...).
Tegen migraine kunnen patiënten triptanen innemen, die in de jaren 90 werden ontwikkeld en nu ook in generieke versie bestaan. Probleem is echter dat ze in slechts 60 à 70% van de gevallen functioneren, vaak gepaard gaan met neveneffecten, geen impact op de frequentie van de aanvallen hebben en niet preventief zijn. Overigens is de doeltreffendheid van Botox van Allergan (preventieve injectie goedgekeurd in 2010), betwistbaar en heeft het medicijn veel neveneffecten.

Nieuwe molecules

Nieuwe behandelingen, waarvoor de klinische studies bijna afgerond zijn, bewezen eerder al doeltreffend te zijn, en dit zonder al te veel neveneffecten.
–  Voor Erenumab van Novartis en Amgen werd in mei een goedkeuringsaanvraag ingediend in de VS.
– Voor zowel Fremanezumab van Teva als Galcanezumab van Eli Lilly zal tegen eind 2017 een dossier in de VS worden ingediend.
– De orale behandeling van Lasmitidan van Eli Lilly is in ontwikkeling.
– De orale behandelingen Ubrogepant en Atogepant van Allergan zijn minder ver gevorderd.
– De Amerikaanse biotech Alder BioPharmaceuticals voert onderzoek naar Eptinezumab. Blijkt die behandeling doeltreffend, dan zal in het 2e halfjaar een goedkeuringsaanvraag worden ingediend. Vervolgens zal het moeten opboksen tegen de behandelingen van de grote labo's die al actief zijn op de markt (en sterker zijn op het vlak van marketing).

Winstgevende markt?

In 2015 brachten de medicijnen tegen migraine in totaal 3 miljard USD op. In 2025 zou dit 10 miljard kunnen zijn. Wel dient dit te worden gerelativeerd: dit betreft namelijk slechts een fractie van de omzet van de labo's. Ook leverde Humira (artritis) van AbbVie 16 miljard USD op in 2016.

Deel dit artikel