Nieuws

Euronext wil de Brusselse beurs aantrekkelijker maken voor KMO's

1 jaar geleden - donderdag 29 juni 2017
De beursoperator nam op 19 juni een aantal maatregelen om zijn aanbod te moderniseren.

Meerdere markten

De beurs van Brussel bestaat uit drie markten. De bekendste is de hoofdmarkt Euronext, waar ondernemingen noteren die voldoen aan alle toelatingscriteria (prospectus, halfjaarlijkse rapportering, enz.). We vinden er o.a. de bedrijven terug uit onze nationale beursindex, de Bel 20.

Er zijn evenwel ook kleinere bedrijven die niet het geld hebben (aan notering op Euronext hangt stevig prijskaartje) of die niet in staat zijn om aan alle criteria gehoor te geven. Voor die laatste bestaan ook de Vrije Markt (= niet gereglementeerd) en Alternext (= bijna niet gereglementeerd), die kleine en middelgrote bedrijven toch de kans bieden om financiering te vinden via de beurs.

 

Nieuwe benamingen

Recentelijk heeft Euronext beslist om de benamingen van twee van zijn markten te wijzigen, om duidelijker te maken waarvoor ze staan. Zo gaat de Vrije Markt voortaan door het leven als Euronext Access, de deelmarkt voor bedrijven die een rudimentaire "toegang" tot de beurs willen. Een prospectus is hier verplicht, maar veel meer niet.

Alternext werd omgedoopt tot Euronext Growth. Deze markt is weggelegd voor middelgrote en/of familiale ondernemingen met noteringscriteria op maat van hun behoeften, die via de beurs hun "groei" willen financieren.

 

Nieuwe deelmarkt

Daarnaast richtte Euronext ook een nieuwe deelmarkt op, Euronext Access+, die mikt op start-ups en groeikmo’s. Hier kunnen bedrijven terecht met een meer gediversifieerd aandeelhouderschap, die via hun beursnotering mikken op een grotere naamsbekendheid. De criteria om er als bedrijf een notering te krijgen, zijn o.a.: minstens beschikken over jaarrekeningen van de voorbije twee jaar, minstens 1 miljoen euro van het kapitaal moet vrij verhandelbaar zijn, en er dient regelmatig gecommuniceerd te worden naar de markt.

 

Geen single fixing meer

De Brusselse beurs werkte tot voor kort met drie systemen om te handelen in aandelen.
Er was de continumarkt enerzijds, en de fixingmarkt anderzijds, die nog eens opgedeeld werd in de single fixing en de double fixingmarkt.

De continumarkt is voorbehouden aan de meeste liquide aandelen. Tijdens de openingsuren van de beurs kunnen er op elk moment aandelen worden aangekocht en verkocht, waardoor de hele dag door (continu) een prijsvorming mogelijk is.

De fixingmarkt is voorbehouden aan minder liquide aandelen, waarin slechts één keer per dag (single fixing) of twee keer per dag (double fixing) gehandeld kan worden en waarbij dus op die handelsmomenten een koers tot stand komt.

Het systeem van de enkelvoudige fixing verdwijnt. Voortaan zal er op de fixingmarkt dagelijks om 11u30 en om 16u30 handel plaatsvinden, waardoor de liquiditeit dus wat toeneemt. 

Deel dit artikel