Nieuws

Warren Buffett koopt Apple, u ook?

1 jaar geleden - woensdag 17 mei 2017
Beleggersgoeroe Warren Buffett verkocht 1/3 van zijn aandelen IBM en verdrievoudigde zijn belang in Apple. Moet u zijn voorbeeld volgen?
Warren Buffett koopt Apple, u ook?

Warren Buffett koopt Apple, u ook?

Warren Buffett is een van de meest invloedrijke beleggers ter wereld. Sinds 1965 staat hij aan het hoofd van de Amerikaanse financiële holding Berkshire Hathaway, die sinds haar oprichting spectaculaire beursprestaties laat optekenen: een gemiddeld rendement op jaarbasis van 20,8%, wat een eind boven de gemiddelde prestatie van de S&P 500-index is (9,7% op jaarbasis).

 

Buffett bouwde zijn vermogen uit dankzij een verstandige beleggingsstrategie. Zijn interesse gaat vooral uit naar aandelen van solide bedrijven die kunnen bogen op een stevige verankering in hun sector. Hij wacht een goed moment af om ze in portefeuille te halen (tijdelijke moeilijkheden, beurscorrectie, enz.) en vermijdt buitensporige risico's. Zo liet hij tot in 2011 technologieaandelen consequent links, en is hij toen pas in het kapitaal van IBM gestapt en nog later ook in dat van Apple.

Hoewel Buffett kan bogen op een mooi trackrecord is hij niet onfeilbaar en biedt het blind volgen van zijn beleggingskeuzes geen garantie op succes. Zo zijn de recente prestaties van Berkshire Hathaway geen hoogvlieger en bleef de holding met een gemiddelde winst van 11,5% op jaarbasis tussen 2011 en 2016 zowat 3,2% onder de prestatie van de S&P 500 over dezelfde periode.

Tegen het huidige koersniveau lijkt het ons niet interessant om in Berkshire Hathaway te beleggen. Gezien de omvang van de holding (ruim 400 miljard USD) heeft die het moeilijker om goedkoop te investeren en beleggingen te vinden die voldoende groot zijn om waarde te creëren op groepsniveau.
We zijn dan ook geen koper van het aandeel van Berkshire Hathaway en zouden het hooguit houden.

Hoewel hij zijn vooruitzichten voor IBM lichtjes heeft teruggeschroefd, is Buffett zijn vertrouwen in het aandeel niet verloren. Hij behoudt nog altijd 2/3 van zijn aandelen, goed voor iets minder dan 9 miljard dollar, waardoor IBM de 6e grootste participatie is in de portefeuille van Berkshire Hathaway.
Ontdek onze analyses rond IBM

Doordat Berkschire Hathaway zijn belang in Apple verdrievoudigde, tot een bedrag dat geraamd wordt op bijna 20 miljard dollar, is het hippe elektronicabedrijf nu de 3e positie in de portefeuille van de holding.
Ontdek onze analyses rond Apple

Deel dit artikel