Nieuws
De VIX-index, die peilt naar de volatiliteit van de Amerikaanse beurs, bereikte zijn laagste niveau in 24 jaar! 1 jaar geleden - woensdag 17 mei 2017
Zijn beleggers zich nog bewust van de risico's die ze nemen?

De laatste tijd lijken de beurzen alleen nog omhoog te kijken en storen de beleggers zich weinig aan eventuele risico's. Blijf echter op uw hoede, want die schijnbare onverschilligheid kan snel omslaan en u zuur opbreken.
De beste manier om u te beschermen, is een goede diversificatie van uw portefeuille. Inspireer u daarbij op onze typeportefeuilles.

 

Volatiliteitsindex

De VIX-index meet de volatiliteit of prijsschommelingen van de optieprijzen op de S&P 500 en is op die manier een goede barometer voor het beleggerssentiment. Het voordeel van opties, een contract tussen twee beleggers waarbij één partij belooft een pakket aandelen te kopen of te verkopen tegen een vastgestelde prijs op een later tijdstip, is dat u er zich mee kunt indekken tegen koersschommelingen van uw aandelen.

Dat verklaart ook meteen waarom de VIX stijgt wanneer beleggers meer risico's aan de horizon zien verschijnen, omdat ze dan in grotere mate een beroep doen op optiecontracten. Omgekeerd, als de hemel lijkt uit te klaren, is er minder vraag naar en daalt de VIX.

 

Waakzaam en voorzichtig blijven

Diverse risico's zijn inderdaad kleiner geworden. Het politieke risico in Frankrijk (en bij uitbreiding de hele eurozone) bijvoorbeeld, dankzij de overwinning van Emmanuel Macron. Ook het akkoord rond de Griekse schuld is goed nieuws, net zoals het feit dat de meeste grote economieën een groeiritme hebben bereikt dat strookt met hun intrinsieke potentieel.

Als we echter zien dat het risiconiveau zoals dat wordt ervaren door de beleggers (VIX-index) zijn laagste peil van de voorbije decennia heeft bereikt, dan rijst bijna automatisch ook de vraag of die beleggers wel voorzichtig genoeg zijn en of de financiële markten voldoende beschermd zijn wanneer het tij plots zou keren. Temeer omdat we nu niet meteen plots in een nieuw gouden tijdperk zijn aanbeland waar alles vanzelf gaat en omdat de huidige groeiprestaties maar mogelijk zijn dankzij uitzonderlijke maatregelen van de monetaire autoriteiten (in zowel de VS als Europa). Die extreme inspanningen zijn evenwel niet eeuwig houdbaar...

Zowat overal ter wereld scheren de schuldniveaus inmiddels hoge toppen. En al is het "effect Macron" een opsteker, we mogen ook niet blind zijn voor het feit dat de politieke risico's hoog blijven in een land zoals Italië, en dat er in de VS bijvoorbeeld toch wel ernstige vraagtekens zijn bij de mate waarin president Trump er zal in slagen om zijn beloofde hervormingen ook daadwerkelijk uit te voeren.

Nog een indicator die aanzet tot voorzichtigheid is het feit dat de groeicyclus van de Amerikaanse economie intussen al bijna 100 maanden duurt, wat historisch bekeken een van de langste cycli ooit is. En al is het einde van die cyclus vandaag nog niet in zicht, toch staat vast dat we dichter bij het einde dan bij het begin zijn. Dat betekent dus ook dat het tij binnen afzienbare tijd zal keren en dat er op middellange termijn een nieuwe recessie dreigt.

Naarmate de beursklim blijft duren en hogere toppen scheert, stijgt dus ook de kans op valpartijen die lelijk pijn kunnen doen. We raden dan ook aan om altijd voorbereid te blijven op tussentijdse correcties en beursschokken. Die zijn helaas inherent aan beleggen op de beurs.

Deel dit artikel