Nieuws

Wat te denken van het superdividend uitgekeerd door Sapec?

1 jaar geleden - woensdag 31 mei 2017
Is de holding uw aandacht waard?

De Belgische holding Sapec keert binnenkort een superdividend uit van 150 EUR bruto (bijna zo hoog als de huidige koers). Fiscaal is het dividend niet zo ‘super’.

We raden aan om uw aandelen Sapec zo snel mogelijk te verkopen, nog vóór anderen dat ook gaan doen en zo de koers lager duwen. Werk wel met een limietorder om verrassingen te voorkomen aangezien het aandeel niet zo liquide is. Koop uw verkochte aandelen ook niet terug na de dividenduitbetaling. De holding is niet transparant en heeft weinig oog voor de kleinere aandeelhouder.

 

Sapec noteert aan de beurs van Brussel en werd in 1926 opgericht door de familie Velge. De holding is hoofdzakelijk actief op het Iberische schiereiland en biedt een brede waaier van diensten en producten aan, gaande van chemische producten over grondstoffen voor dierenvoeding tot logistieke diensten. Op 17 januari van dit jaar rondde Sapec de verkoop af van zijn divisie agrobusiness (o.a. gewasbescherming en plantenvoeding).

De opbrengst van die verkoop (zowat 202 miljoen euro) vloeit nu terug naar de aandeelhouders via de uitkering van een dividend van 150 EUR bruto. Voor de particuliere aandeelhouders is dit fiscaal echter de minst gunstige piste. Het dividend wordt door de fiscus immers integraal belast tegen 30%. Op het einde van de rit blijft er daardoor van de 150 EUR bruto slechts 105 EUR over.

Nochtans had de familie Velge beloofd om verschillende pistes te onderzoeken die fiscaal gunstiger zouden zijn voor de particuliere aandeelhouders. Zo werd er o.a. gedacht om de verkoopopbrengst terug te laten vloeien in de vorm van een combinatie van een dividend, de inkoop van eigen aandelen en een (belastingvrije) kapitaalvermindering. Van die goede intenties bleef er dus blijkbaar niets overeind…

We schatten dat de boekwaarde na de operatie nog rond 40 EUR zal schommelen, maar aangezien er enkel verlieslatende activiteiten overblijven, zal de koers (fors) onder die boekwaarde noteren.

 

Koers op het moment van de analyse: 153,10 EUR

Deel dit artikel