Nieuws

Is beleggen in de roboticasector interessant?

2 jaar geleden - vrijdag 5 mei 2017
We namen de sector onder de loep
Is beleggen in de roboticasector interessant?

Is beleggen in de roboticasector interessant?

Hieruit kunnen we duidelijk concluderen: het is te vroeg om op deze markt in te zetten!
Beleggers hebben de neiging op de roboticasector te speculeren. Ze worden aangetrokken door het groeipotentieel van de markt en de hoop op een overname- en fusiegolf (Chinese Midea kocht in 2016 Duitse Kuka). Bijgevolg zijn de aandelen uit deze sector te hoog gewaardeerd. Wil u erin beleggen, dan wacht u best tot de belangrijkste spelers stabiliseren (staan vandaag aan de leiding maar morgen mogelijks niet meer) en de sector een correctie ondergaat.

U mag ABB en Rockwell Automation houden.
Verkoop Hiwin Technologies, Fanuc, Kuka en de ETF Robo Global Robotics.
Wie toch een graantje wil meepikken, kan eventueel opteren voor het Belgische Melexis dat 90% van zijn omzet in de autosector realiseert maar voor een heel klein deel ook aan de roboticasector levert.

 

Robots zijn erg belangrijk daar ze de industriële productiviteit opdrijven.

In dit kader wil China het aantal robots waarover het beschikt, fors opvoeren. Het land beschikt vandaag over slechts 0,4 robot per 100 arbeiders en wil de concurrentie bijbenen (Zuid-Korea telt 4,8 robots per 100 arbeiders, Japan 3,1, Duitsland 3).

Doel van China is zich op de markten te versterken waarop het nog niet op gelijke voet staat met het Westen door complexere industriële goederen te produceren alsook goederen die een hogere toegevoegde waarde hebben (auto's, vliegtuigen...) en van betere kwaliteit zijn en dit een tegen interessant kostenplaatje. Want over de laatste jaren zijn de productiekosten in China toegenomen.

Ook moet het land rekening houden met de vergrijzing van zijn bevolking en het dalend aantal werkkrachten als gevolg hiervan.

Andere grote economieën drijven hun productiviteit eveneens hoger door hun activiteiten steeds meer te automatiseren.

 

Bloeiende sector

Bedrijven actief in robotica krijgen logischerwijze steeds meer bestellingen binnen. In de loop van de volgende jaren zouden de uitgaven voor industriële automatisering volgens experts jaarlijks gemiddeld met meer dan 5% moeten toenemen.

 

Belangrijke spelers

– De sector wordt gedomineerd door beursgenoteerde groepen voor wie robots slechts een beperkte bijdrage leveren tot de omzet. Dit is het geval voor Hiwin (Taiwan), Rockwell Automation (VS) of het Zwitserse ABB, dat onlangs nog voor ±2 miljard dollar het Oostenrijkse B&R inlijfde om zijn aanbod aan automaten uit te breiden en zijn klantenportefeuille te verrijken (Nestlé, Roche…).

– Naast deze grote bedrijven vindt men in de sector ook kleinere spelers voor wie robotica een belangrijker onderdeel van de omzet vormt. Voorbeelden zijn het Japanse Fanuc of het Duitse Kuka.

– Ook een aantal beleggingsfondsen zijn gespecialiseerd in de roboticasector. De Zwitserse bank Pictet lanceerde de ETF (tracker) Robo Global Robotics and Automation en Axa staat op het punt het fonds Axa World Funds Framlington Robotech op de markt te brengen.

 

Welke vooruitzichten?

De meeste sectorspelers zien hun omzet en winst mooi klimmen. Ook zou de winstgevendheid, die nu al een degelijk niveau heeft bereikt (rendement op eigen vermogen van meer dan 10%) in de volgende jaren nog verder moeten toenemen.

Maar gezien de nood aan investeringen en bedrijven hieraan flink wat cash besteden, is er minder ruimte om dividenden uit te keren en kan de financiële situatie van de bedrijven zelfs lichtjes worden aangetast. Ook is de sector erg afhankelijk van de wereldwijde conjunctuur en de mate waarin bedrijven investeren. En al zijn we optimistisch over de verdere evolutie van de economie in 2017, tegelijk moet men ermee rekening houden dat een economische vertraging een onvermijdelijke impact zal hebben op de roboticasector (die dus vrij volatiel kan zijn).

Daarnaast zal op deze markt altijd een sterke concurrentie blijven heersen (weinig toegangsbarrières om opkomst nieuwe concurrenten te beperken), die zelfs nog zal toenemen (o.a. China).

Tenslotte zijn de grote, kapitaalkrachtige groepen beter gepositioneerd om nieuwe contracten binnen te halen dan de kleinere die over minder middelen beschikken.

Deel dit artikel