Nieuws

Incofin keert in 2017 een dividend van 2,5% uit

1 jaar geleden - woensdag 10 mei 2017
De solidaire coöperatie behaalde in 2016 een winst die 56% hoger lag dan in 2015.

U kunt al coöperant van Incofin worden vanaf één deelbewijs van 130,20 EUR. De dividenden zijn vrijgesteld van roerende voorheffing tot 190 EUR en aangezien het een sociaal erkende coöperatie betreft, kunt u in het eerste jaar van uw investering een belastingkorting van 5% bekomen. Deze belegging biedt geen kapitaalbescherming, beperk om die reden uw inleg tot 5% van uw portefeuille.

 

Investeringsportefeuille

Het investeringsfonds Incofin draagt bij tot de microfinanciering in ontwikkelingslanden door kredieten te verstrekken aan microfinancieringsinstellingen (MFI’s), en in mindere mate ook door er zelf in te participeren.

De portefeuille is verspreid over 49 MFI’s, waarvan 49% actief is in Latijns-Amerika (incl. de Caraïben), 39% in Azië (incl. de Kaukasus), 10% in Afrika en 2% in het Midden-Oosten.

In 2016 is de portefeuille met zowat 15 % gegroeid, tot 60 miljoen euro. Dat is hoofdzakelijk te danken aan een forse toename van het aantal achtergestelde leningen.

 

Forse winststijging

De winststijging is bijna volledig te danken aan de meerwaarde uit een gedeeltelijke verkoop van de participatie in Banco FIE (een Boliviaanse MFI). Ondanks de hogere winst blijft het dividend gehandhaafd op 2,5%. De rest van de winst wordt veiligheidshalve opzijgezet.

 

U mag kopen

Incofin voert een voorzichtig beleid door enerzijds zijn investeringen te spreiden over heel wat verschillende landen en heel wat MFI’s, en anderzijds door ook niet-financiële ondersteuning te bieden aan de MFI’s waarin het investeert.

Bovendien werden er doorheen de jaren financiële buffers opgebouwd voor moeilijkere jaren. Incofin lijkt ons dan ook in staat om de komende jaren een stabiel dividend van 2,5% te blijven uitkeren.

Deel dit artikel