Nieuws

Gesplitste beursorders = dubbel zo veel kosten?

2 jaar geleden - dinsdag 30 mei 2017
Uw bank rekent voor elk beursorder transactiekosten aan. Maar wat gebeurt er als uw beursorder in stukken wordt uitgevoerd?

Het antwoord hangt af van uw financiële tussenpersoon.

Stel dat u een aankooporder ingeeft voor 100 aandelen van bedrijf X. U kijkt ’s avonds op uw effectenrekening en ziet dat slechts 50 aandelen zijn aangekocht. Er werden die dag niet genoeg aandelen aangeboden en dus werd uw order slechts voor de helft uitgevoerd. Tijdens de volgende handelsdag worden de andere 50 aandelen aangekocht. Vraag is nu: betaalt u slechts één keer een transactiekost of betaalt u een transactiekost voor elke orderdag?

We spreken hier over beursorders die over verschillende handelsdagen worden uitgevoerd. Werd uw beursorder doorheen de dag in meerdere delen uitgevoerd, dan betaalt u altijd slechts één keer het makelaarsloon.

Uw broker bepaalt de transactiekosten:

– Sommigen rekenen een transactiekost per dag waarop het order (deels) werd uitgevoerd. Zoals Argenta en ING.
– Anderen rekenen slechts eenmaal een transactiekost aan. Zoals BinckBank en Bolero.
– MeDirect is een speciaal geval. De instelling annuleert elk order na sluiting van de beurzen. Dat geldt ook voor de gedeeltelijk uitgevoerde orders. In ons voorbeeld betekent het dat u om de resterende 50 aandelen te verwerven, de volgende dag een nieuwe order moet ingeven en dus opnieuw een makelaarsloon betaalt.

Let op voor de liquiditeit

Bij zeer liquide aandelen zal het nauwelijks voorkomen dat uw order niet in één dag volledig wordt uitgevoerd. Voor aandelen met weinig orders per dag, kan een meerdaagse uitvoering voorkomen.

Om te weten hoe liquide uw aandeel is, kunt u kijken naar het gemiddelde transactievolume (= daggemiddelde verhandelbare aandelen) op de beurs. Zo krijgt u alvast een indicatie van de uitvoerbaarheid van uw order. Die informatie vindt u op de website van uw broker en op die van de beurs. Ga vervolgens na welk systeem uw bank hanteert om verrassingen te vermijden.

Berekeningswijze van de transactiekosten

Argenta: per dag
Belfius: eenmalig
BinckBank: eenmalig
BNP Paribas Fortis: per dag
Bolero / KBC: eenmalig
DeGiro: eenmalig
Deutsche Bank: per dag
ING: per dag
Keytrade Bank: eenmalig
Lynx: per dag
MeDirect: per dag

Deel dit artikel