Nieuws

De Amerikaanse groep Becton Dickinson, actief in de medische apparatuur, breekt haar spaarpot open om landgenoot C.R. Bard over te nemen

1 jaar geleden - vrijdag 12 mei 2017
Is dit voldoende reden om erin te beleggen?

Niet echt. De koers, die de laatste 5 jaar mooi hoger ging, houdt grotendeels rekening met de mooie vooruitzichten van de groep. Niet kopen dus, houden mag u wel.
(ISIN- code: US0758871091)

 

Externe groei

De laatste jaren versterkte de groep haar productenportefeuille dankzij diverse overnames (7 sinds 2009, o.a. CareFusion in 2015). De recentste op de agenda is die van C.R. Bard. Aan de hand van deze overname, die eind april werd aangekondigd, zal Becton Dickinson zijn productaanbod versterken op het vlak van vaatziekten, de urologie en de oncologie.
Ook zal de groep zich zo sneller kunnen ontwikkelen buiten de VS, waar ze 55% van haar omzet draait.

 

Gestage groei

De groep innoveert geregeld (o.m. mogelijk dankzij de overnames). Bovendien gaat ze prat op vrij regelmatige inkomsten (ziekenhuizen zijn namelijk vrij trouwe klanten). Bijgevolg kan de omzet mooi groeien. Over het 2e kwartaal van dit boekjaar boekte Becton bijvoorbeeld een omzetstijging van 5% (jaarafsluiting op 30/09).

 

Redenen tot bezorgdheid 

Eind 2016 bedroeg de schuldenberg van de groep 131% van het eigen vermogen. En gezien de overname van C.R. Bard, dat een dure vette vis is (30x winst), zal dit zeker niet beteren.

De groep heeft de laatste jaren verschillende producten moeten terugroepen (impact op imago). 

Het resultaat wordt door diverse factoren bedreigd: een daling van de vraag vanwege de ziekenhuizen als gevolg van de eventuele hervorming van het vergoedingssysteem voor de gezondheidszorg in de VS, de druk op de prijzen en de sterke concurrentie.

 

Koers op het moment van de analyse: 179,76 USD

 

Becton Dickinson werd opgericht in 1897. Het fabriceerde toen medische thermometers. Sindsdien is het gespecialiseerd in systemen om medicijnen via injectie of perfusie toe te dienen (spuiten, katheters…). De groep brengt ook producten op de markt om diagnoses op te stellen.

Deel dit artikel